Cum să vorbești mai clar în public

Cum să vorbești mai clar în public

Sfaturile pe care urmează să ți le oferim mai jos, dacă vor fi aplicate într-o manieră corectă, te vor ajuta să devii un vorbitor bun care poate să fascineze publicul și să atragă atenția asupra sa pe toată durata discursului.

1. Dacă acesta este primul tău discurs, încearcă să maschezi emoțiile. Cu siguranță vei avea, însă cel mai bine este să le ascunzi. Este perfect normal să greșești în timpul unui speech, însă nu atrage atenția asupra ta. Dacă ai făcut o prostie, mergi mai departe. Nu încerca s-o acoperi, oprește-te pentru o secundă și da-i bătaie mai departe.

2

2. Vorbește clar și folosește un vocabular simplu care să fie pe înțelesul tuturor celor care te ascultă. Discursul tău trebuie sa fie unul simplu, sincer, iar tu trebuie să te asiguri că publicul tău înțelege exact ceea ce ai de explicat.

3

 

3. Fii expresiv: folosește-te de tonul vocii și de limbajul non-verbal atunci când povestești despre ceva. De asemenea, dicția ta trebuie să fie una bună. Nu poți vorbi în public și cei care te ascultă să nu poată să înțeleagă ce spui. Dacă simți că ai probleme de dicție, cel mai bine ar fi să contactezi un profesor de dicție care să îți pună un diagnostic și să îți ofere un plan pe care să îl urmezi apoi, pentru a-ți îmbunătăți discursul.

4

4. Dacă speech-ul tău are la bază o temă bine stabilită, nu ar fi bine să deviezi prea mult de la subiect. Acest lucru obosește publicul și, mai mult decât atât, îl plictisește. Însă, poți mereu să dai mereu diferite exemple din experiența proprie care să mai destindă un pic atmosfera.

5

5. Încearcă să îți transformi discursul într-unul pe cât se poate de interesant. Oferă informații relevante și care sunt esențiale pentru cei care te ascultă.

6

6. Vorbește îndeajuns de tare încât și cei care stau în capătul opus al sălii să te audă. Acesta este un element extrem de important. Dacă vei vorbi prea încet, ceilalți participanți se vor simți neglijați. Volumul vocii tale trebuie să fie unul potrivit, în funcție de dimensiunea sălii de curs și în funcție de capacitatea din sală.

7

7. Cunoaște-ți publicul. Încearcă să îți ajustezi discursul în funcție de publicul prezent.

8

 

8. Niciodată, dar niciodată nu fi sarcastic. Ironia nu ajută atunci când te adresezi maselor de oameni. Nu te contrazice cu participanții și, din când în când, oferă-le puțin umor. Povestește-le o întâmplare haioasă. Destinde atmosfera.

9

9. Nu evita contactul vizual. Uită-te în ochii oamenilor din sală și încearcă să te întorci mereu la fețele care aprobă ceea ce zici. Dacă ești la început de drum, asta te va ajuta mult și îți va da încredere în continuare.

11

10.Ultimul sfat: fii delicat și sociabil!

MANUALUL DE DICȚIE ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

FOTO: WIKI

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *