Cum să vorbești în public fără să exersezi

Cum să vorbești în public fără să exersezi

A vorbi fără pregătire este terifiant pentru mulți oameni. Gândul de a sta în fața unui grup de oameni și de a vorbi spontan este suficient pentru a-ți da fiori pe șira spinării. Există o mare tendință de a renunța dacă nu ai discursul bine pregătit.

Cu toate acestea, există anumite situații în care a vorbi fără pregătire, fără să exersezi, este inevitabil. S-ar putea să ți se ceară să ții un toast la nunta unui prieten sau s-ar putea să fii chemat să ții un discurs la un eveniment de serviciu. Indiferent dacă îți place sau nu, va trebui să-ți înfrunți temerile și să vorbești fără nicio pregătire.

 

1. Cunoaște elementele esențiale: AUDIENȚĂ, CONTEXT și SUBIECT

Primul pas pentru a vorbi spontan este să-ți cunoști publicul, contextul și subiectul. Acest lucru îți va oferi o bază de la care să pornești și te va ajuta să-ți concentrezi gândurile. Dacă ții un discurs pentru un eveniment de serviciu, atunci publicul va fi probabil format din colegi sau oameni din care lucrează în industria în care activezi. Ocazia va fi una formală, așa că va trebui să-ți ajustezi topica și tonul în consecință.

 

2. Cunoaște scopul discursului tău

Înainte de a începe să vorbești, este important să cunoști scopul discursului tău. Încerci să informați publicul despre ceva anume? Încerci să-i convingi să vadă lucrurile din punctul tău de vedere? Odată ce știi scopul discursului, vei putea să-ți concentrezi mai bine gândurile și să faci mental o structură pentru discursul tău improvizat.

 

3. Păstrează lucrurile cât mai simple

Când vorbești fără pregătire, este important să păstrezi totul simplu. Asta înseamnă să eviți propozițiile lungi și complicate și să rămâi la idei scurte și clare. Dacă încerci să incluzi prea multe informații în discursul tău, vei sfârși doar prin a vă încurca publicul. Așa că respiră adânc și relaxează-te, știind că trebuie să te concentrezi doar pe câteva puncte simple și clare. Poți avea trei până la patru/cinci puncte și apoi să le detaliezi pe fiecare în parte, cu exemple.

 

4. Folosește limbajul corpului și gesturile

Limbajul corpului și gesturile sunt părți importante ale vorbirii în public. Folosirea mâinilor pentru a gesticula și menținerea contactului vizual te poate ajuta să subliniezi anumite puncte și să faci vorbirea mai dinamică. Nu exagera însă cu gesturile, deoarece prea multă mișcare poate distrage atenția.

 

5. Vorbește încet și clar

Bolborositul sau vorbitul prea repede nu va face decât să îngreuneze publicul să te înțeleagă. Când vorbești fără pregătire, este important să încetinești puțin ritmul (deoarece tendința este de a accelera) și să acorzi atenție sporită dicției. Acest lucru te va ajuta să te asiguri că publicul încasează fiecare informație pe care încerci să o prezinți. Încrederea este, de asemenea, cheia, așa că încearcă să vorbești cu convingere. Dicție este cartea ta de vizită. 

Înscrie-te acum la un CURS DE DICȚIE PERSONALIZAT

 

6. Acordă-ți timp

Când vorbești fără pregătire, este important să-ți faci timp. Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să-ți grăbești discursul, ci mai degrabă că ar trebui să faci pauze ocazionale pentru a-ți aduna gândurile. Întreruperea oferă, de asemenea, audienței șansa de a digera informațiile pe care le oferi.

 

7. Exersează, exersează, exersează

Cel mai bun mod de a deveni un vorbitor spontan este să exersezi. Asta înseamnă să te simți confortabil vorbind. Cu cât faci asta mai mult, cu atât va deveni mai ușor.

 

Ce probleme pot apărea atunci când vorbești fără pregătire?

Există câteva probleme care pot apărea atunci când vorbești fără pregătire. În primul rând, este posibil să nu reușești să-ți comunici eficient mesajul dacă nu ești familiarizat cu subiectul. În al doilea rând, s-ar putea să uiți puncte importante pe care ai fi vrut să le aduci în atenția ascultătorilor. În al treilea rând, s-ar putea să pari prea emoționat sau nesigur pe tine dacă nu ai încredere în abilitățile tale.

 

Este posibil să vorbim eficient fără pregătire?

A vorbi fără pregătire este o abilitate care poate fi învățată și te pune în avantaj în mai multe situații decât ai crede. De exemplu, dacă ți se cere vreodată părerea într-o întâlnire, a putea răspunde la fața locului va fi foarte util.

 

Concluzie

A vorbi fără pregătire este înfricoșător, dar este o abilitate care poate fi învățată cu practică. Data viitoare când vi se cere părerea într-o întâlnire sau te afli în orice altă situație în care trebuie să vorbești fără pregătire, nu uita de aceste sfaturi.

La urma urmei, ce modalitate mai bună de a-ți testa abilitățile de a vorbi în public decât vorbind fără notițe? Așa că data viitoare când ți se cere să vorbești fără pregătire, nu te panica – adu-ți aminte de aceste sfaturi și sigur vei ține un discurs improvizat grozav.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *