Cum să treci un examen oral?

Cum să treci un examen oral?

Pentru că tot suntem în perioada sesiunilor, am decis să vorbim un pic despre examenele care se țin în fața profesorului, adică despre cele orale; atunci când trebuie să prezentăm un proiect sau când trebuie să răspundem la întrebările despre materie.

Examenele ținute oral diferă de la o instituție educațională la alta, însă câteva lucruri nu se schimbă niciodată. Fie există bilețele cu subiecte, fie profesorul îți adresează o întrebare și tu ai un timp limitat de gândire. Astfel, răspunsul pe care tu îl oferi este esențial pentru ca nota pe care o iei să fie una mare și, tocmai de aceea, ne vom concentra pe structura pe care ar trebui să o aibă răspunsul tău în momentul examinării.

Începem prin a fi bine pregătiți în ceea ce privește întrebările pe care le vom primi în acea zi. Nu trebuie să părem surprinși atunci când profesorul ne întreabă despre un subiect anume și trebuie să avem în vedere toate întrebările posibile și imposibile. După ce am primit cerința, cel mai inteligent lucru pe care îl putem face este să punem pe hârtie, cu liniuță, ideile principale și termenii cheie care sunt relevanți pentru răspunsul nostru. Apoi, urmărind ideile și concentrându-ne pe cerință, va trebui să formăm o introducere și o ipoteză. După aceea, putem începe organizarea ideilor și ne gândim cum le putem transforma în argumente-cheie în răspunsul nostru. În funcție de restricțiile de timp avute, e bine să ne rezumăm doar la 3 sau la 4 argumente pe care să le prezentăm în fața examinatorului. În cazul în care vom avea prea puține argumente, vom întâmpina probleme atunci când vom prezenta răspunsul din cauza lipsei de structură, în vreme ce prea multe idei vor pune în pericol examenul; ne rezumăm folosind răspunsuri concise.

Ține minte: cele mai bune răspunsuri vin datorită unei structuri bune.

Cum te pregătești pentru examen?

Două capete sunt mai bune decât unul, de aceea este indicat să studiezi împreună cu colegii. Unul dintre lucrurile pe care profesorii le apreciază cel mai mult sunt conexiunile pe care le faci cu autorii consacrați, atunci când îți expui ideile proprii. Personal, am încercat pe propria piele asta și funcționează, mai ales când citezi dintr-o carte al cărei autor este chiar examinatorul tău.

Exersează, exersează, exersează!

Exersând, vei învăța materia.

Exersând, vei prinde încredere.

Exersând, vei fi perfect.

Un al pas important în pregătirea examenului oral îl reprezintă discuțiile cu prietenii ori colegii. Dezbateți împreună idei ale materiei, pentru a vă familiariza cu discuțiile și pentru a fi mai siguri pe voi atunci când răspundeți la întrebări. Ajută enorm!

Acum că am învățat toate acestea, vine momentul decisiv, când trebuie să mergi la examenul oral. În primul rând, dacă ai respectat toate regulile de mai sus, nu ai de ce să te intri în panică, asta pentru că profesorul este de partea ta. Nu vrea să te pice, vrea să îți dea notă maximă. Crede-mă.

Apoi, nu îți consuma toată energia pe acest test. E doar un examen, nu e sfârșitul lumii.

Încă un lucru și ești gata de plecare: când intri în sală, zâmbește, salută profesorul, creează o conexiune interpersonală cu acesta și jumătate din examen este luat. Baftă!

P.S.: Dacă nu înveți și speri să iei examenul, nu merge. Am încercat și asta. 🙂

Foto: Wikihow


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *