Cum să-ți stăpânești tonul vocii și să nu suni ca un robot

Cum să-ți stăpânești tonul vocii și să nu suni ca un robot

Diferența dintre un povestitor bun și un robot monoton are legătură cu un singur lucru: intonația.

Intonația poate face diferența dintre un discurs plat și unul absolut încântător. Pentru a putea menține atenția publicului, ai nevoie de mai mult decât o pronunție bună și clară. Pronunția este un instrument de care te folosești pentru a putea să proiectezi peste ea intonația potrivită discursului tău. Se spune că cei mai mari vorbitori în public sunt foarte carismatici, însă această carismă nu este emanată doar de înfățișarea vorbitorului, ci de modul în care el alege să accentueze cuvintele, să facă pauzele necesare discursului sau să ridice și să coboare vocea în timp ce vorbește.

Intonația nu poate fi învățată într-o singură oră de curs. Pentru a ajunge la rezultate spectaculoase ai nevoie să știi toate tehnicile de intonație, ritm al vorbirii, respirație și volumul vocii, presupunând că pronunția ta este una excelentă, după care va trebui să exersezi în zeci de ocazii. Satisfacția vine însă chiar în momentul discursului, pentru că vorbitorul poate vedea cu ochii săi reacția publicului care însă, se poate modifica de la apatic la entuziast sau, în cazuri grave, de la entuziast la apatic.

Publicul este unitatea de măsură care îți va spune cât umor poți presăra în discursul tău, cât de efervescent ar trebui să fie acesta, cât de lung, cât de scurt și, mai ales, cât de bună a fost intonația ta. Mai mult, cu fiecare discurs pe care îl ții vei simți, dacă vei urmări reacția publicului, că dicția și intonația ta s-au îmbunătățit. Asta în condițiile în care vei învăța din greșelile pe care le-ai făcut în discursurile anterioare.

Vrei să devii un vorbitor de perfomanță? Urmează un curs de dicție!

 

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *