Cum să-ți controlezi genunchii atunci când vorbești în public

Cum să-ți controlezi genunchii atunci când vorbești în public

 

Prima dată când am vorbit în public am avut noroc pentru că a trebuit să stau pe scaun. Așa stăteau toți vorbitorii și am zis să nu fac eu ceva ieșit din comun și să mă ridic, mai ales că nu prea aveam experiență. Însă a doua oară când am ieșit să vorbesc în public am descoperit că picioarele mele pot dansa fără ca eu să știu. Mai exact, nu prea puteam să le controlez. Atunci mi-am zis: cum să vorbesc eu în public dacă eu nu pot nici măcar să îmi țin picioarele liniștite?

Nu durează decât o secundă până să se instaleze panica și genunchii încep să tremure.

Am fost la o prezentare de curând și speaker-ul vorbea în fața a 300 de oameni. Stăteam în primele rânduri, așa că am putut să îl văd mai bine. Pe toată durata discursului și-a frecat picioarele unul de celălalt de am crezut că mai are un pic și face pe el. Am uitat complet ce a zis pentru că eram atent doar la mișcările sale de parcă încerca să omoare păianjenul imaginar din pantaloni.

Este foarte important să nu atragi atenția publicului prin ticuri deranjante. Trebuie să fii cât mai relaxat și să îți controlezi cu calm mișcările.

Tehnica pe care o foloseam când aveam problema genunchilor care tremurau în timpul prezentărilor are legătură cu balansul. Lasă-ți greutatea pe unul dintre picioare și din când în când mut-o pe celălalt picior. Dacă îți amorțesc, atunci există o tehnică și mai bună: plimbatul. În timp ce vorbești cu cei din sală sau în timp ce răspunzi la întrebări, alege-ți două puncte imaginare (A și B) și du-te din A în B, întoarce-te și oprește-te la jumătatea drumului pentru concluzie. Să nu crezi că e complicat: vei vedea că pe măsură ce numărul de prezentări pe care le ții crește, aceste tehnici vor veni de la sine.

Cel mai bun sfat pe care pot să ți-l dau este să țineți cât mai multe prezentări în public. Cu cât numărul acestora creștee, cu atât vei fi mai experimentat, iar emoțiile se vor risipi și genunchii tăi vor fi în siguranță. 🙂


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *