Cum să te ocupi de „Gică-contra” în timpul unui discurs

Cum să te ocupi de „Gică-contra” în timpul unui discurs

Nu există seminar unde să nu existe un prototip de „Gică-contra”, care să te întrerupă, să comenteze întruna sau să vocifereze de câte ori are ocazia.

“Gicii contra” sunt aceia care îți pun întrebări după întrebări numai ca să demonstreze grupului că ei sunt deștepți și că, de fapt, ei au venit la curs pentru socializare, nu pentru cunoaștere.

Dar cum trebuie să te ocupi de ei? Dacă ești actor de stand-up comedy, nu ar trebui să îți fie prea greu, asta pentru că face parte din jobul pe care îl prestezi. Trebuie să fii rapid, amuzant. Persoana trebuie ridiculizată și chiar batjocorită. Însă, pentru restul, și aici mă refer la studenții care țin o prezentare, la traineri sau chiar la oamenii de afaceri, lucrurile se complică un pic.

MANUALUL DE DICȚIE ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

Pentru început, nu ar trebui să fii amuzant, dar nici speriat. Nu trebuie să fii nici nervos, pentru că nu vrei să îi arăți lui „Gică-contra” că ceea ce tocmai a făcut te-a deranjat foarte tare și îți strică prezentarea. Iar oamenii despre asta își vor aminti, indiferent de cât de bine te descurci mai apoi. Trebuie să fii calm și să îi spui pur și simplu: “dacă ai ceva de spus, te rog spune-ne.” De cele mai multe ori, acesta se liniștește și zice că nu are nimic de întrebat sau chiar îți pune o întrebare, la care, cu siguranță, îi vei răspunde foarte calm. Câteodată ne grăbim să îi etichetăm pe cei care ne contrazic ca fiind „Gică-contra”, doar pentru că nu sunt de acord cu opinia noastră. Și aici o să vin și cu 2 exemple: “Ionuț, să știi că nu sunt de acord cu punctul acesta de vedere” este diferit de “Ionuț, ești urât și nu știi nimic.” Însă cazurile de acest gen sunt destul de rare. De fapt, aproape de fiecare dată audiența este de partea ta, asta spre deosebire de stand-up comedy. Fie că vorbim despre medii de afaceri sau de învățământ, trebuie să știi că cei din public îți vor ține partea de fiecare dată când un „Gică-contra” intră pe recepție. Dacă cineva este recalcitrant și obraznic, există șansa ca ceilalți oameni să te placă și să empatizeze cu tine. Așadar, dacă cineva se poartă urât cu tine, asta nu înseamnă că și tu trebuie să i-o întorci cu aceeași monedă, însă ai putea să formulezi o întrebare inteligentă bazată pe ceea ce a spus „Gică-contra“la care să răspunzi tot tu. De cele mai multe ori funcționează, dar câteodată când vezi că nu te înțelegi cu recalcitrantul, rezolvă problema cu ajutorul oamenilor din sală: “OK. Hai să votăm. Cine vrea să ma asculte pe mine vorbind? Cine vrea să-l asculte pe „Gică-contra”?

Cu siguranță audiența va fi de partea ta și cei prezenți îl vor domina pe cel care a produs deranjul, iar ziua ta este salvată, adică poți continua ce ai început.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *