Cum să te obișnuiești cu locul în care ții o prezentare

Cum să te obișnuiești cu locul în care ții o prezentare

 

Relația pe care o ai cu mediul înconjurător atunci când vorbești în public are un impact major în privința eficacității discursului tău.

Atunci când intrăm într-o sală cu care nu suntem familiarizați, instinctul nostru natural este să ne limităm mișcările și să evaluăm noul mediu. Lucrurile nu se schimbă nici pe durata prezentării – dacă te simți în largul tău, te vei mișca fără a face vreun efort și vei începe să prinzi încredere în tine atunci când știi că, de fapt, cunoști spațiul bine. Și dacă există vreun lucru mai important în public speaking, acela este încrederea.

Așadar, familiarizarea cu locul de unde urmează să vorbești în public este esențială pentru ca prezentarea ta să iasă perfect. Vizitează locația evenimentului înainte de începere și plimbă-te pe scenă. Imaginează-ți sala plină și pe tine în timp ce vorbești plin de încredere.

O altă modalitate prin care poți controla mediul din jurul evenimentului tău este să îți lași obiecte care îți aparțin în jur: paharul cu apă, flipchart-ul, notițele, etc. Astfel de obiecte te vor ajuta să te simți mai relaxat pe durata prezentării. E ca și când pisica ta se freacă cu blana de un obiect nou pentru a mirosi exact ca celelalte obiecte de care deja s-a frecat. 🙂

După ce ești mulțumit de loc, urmează momentul în care îți proiectezi mișcările pe care urmează să le faci în timpul discursului. Spre exemplu, dacă trebuie să povestești despre afacerea ta, începi din partea dreaptă a scenei, te muți apoi în centru pentru a discuta detalii despre afacere (cum a început și alte detalii), pentru ca apoi să te muți în partea stângă atunci când povestești despre situația actuală și când te pregătești de finalul poveștii.

Toate aceste sfaturi au fost încercate și studiate în timpul diverselor prezentări pe care le-am ținut. Pot spune că cel mai relaxat am fost atunci când le-am aplicat fix așa cum le-am relatat mai sus. Chiar dacă poate părea o prostie, să te obișnuiești cu locația de unde urmează să vorbești în public contează enorm.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *