Cum să te folosești de notițe atunci când vorbești în public 

Cum să te folosești de notițe atunci când vorbești în public 

În calitate de vorbitor profesionist ar trebui nu te folosești de notițe foarte mult. Dar dacă nu ești un vorbitor profesionist este posibil să descoperi că ai nevoie de notițe pentru a te simți mai încrezător în prezentarea pe care o ții. Și dacă nu ești suficient de norocos să ai un monitor la baza scenei, poate fi nevoie să te bazezi pe acele bucăți de hârtie.

 

Iată 7 sfaturi pentru a vorbi cu succes cu notițele în mână, astfel încât să te conectezi cu publicul mai mult decât te conectezi la acea bucată de hârtie.

1. Aspect

Asigură-te că toate notițele arată clar și profesional din perspectiva publicului. Nu aduce cu tine un teanc de hârtii mototolite. Utilizează bucăți curate de hârtie albă sau cartonașe, pe care cerneala nu este vizibilă din spatele paginii.

 

2. Font

Scrie pe notițe folosind un font suficient de mare încât să poți arunca o privire și să accesezi imediat informațiile de care ai nevoie. Nu vrei să mijești ochii și să scanezi pagina 1 minute pentru un lucru pe care încerci să-l spui.

 

3. Numerotare

Numerotează notițele. În acest fel, dacă sunt amestecate sau nu sunt în ordine, le poți găsi rapid locul.

 

4. Repetare

Dacă prezentarea necesită să stai pe un podium, exersează prezentarea, astfel încât să ai nevoie de notițe cât mai rar posibil. Evită să întorci notițele în mijlocul unei idei importante, al unui citat sau al unei povești. Caută pauze naturale între punctele principale pentru a întoarce cartonașul.

 

5. Alege o mână

În timp ce utilizezi notițele, țineți-le într-o singură mână. Ține-le ferm, iar mișcările să fie cât mai limitate. Folosește-ți cealaltă mână pentru a gesticula. Nu face gesturi cu mâna care cu care ții notițele – va fi o distragere a atenției pentru public.

 

6. Nu citi

Notițele nu ar trebui să servească drept un scenariu pe care îl citești cuvânt cu cuvânt. Uită-te la notițele tale, scanează-le rapid și apoi întoarce-te cu privirea înapoi către public și reia ideea. 

O excepție de la „nu citi notițele” este atunci când dorești să clarifici faptul că citești în mod deliberat pentru acuratețea informației, cum ar fi oferirea unui număr exact, statistici importante etc. 

 

7. Distrage atenția de la notițe

Gândește-te la notele tale ca la un obiect strălucitor și strălucitor. Sunt șanse ca ochii tăi și cei ai publicului să fie atrași de acele notițe, dacă nu le folosești cu atenție, strategic și rar. Compensează utilizarea lor cu un limbaj puternic al corpului și o varietate vocală.

 

Mulți vorbitori descoperă că notițele lor sunt ca o pătură de securitate – au crezut că au nevoie de ele pentru confort și liniște, dar și-au dat seama că nu s-au uitat niciodată la ele pe tot parcursul prezentării. Dacă nu ai nevoie de ele, nu le aduce cu tine. Nu-ți cere scuze: poate ți-ai dori să nu ai nevoie de note, dar dacă ai nevoie, atunci folosește-le fără scuze. A spune: „Îmi pare rău că am notițele la mine” sau „nu am avut timp să mă pregătesc” îți subminează credibilitatea, insultă publicul.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *