Cum să scapi de „pleoscăieli” la microfon

Cum să scapi de „pleoscăieli” la microfon

Cu ajutorul cavitatății bucale putem reproduce o mulțime de sunete extraordinare atunci când ne concentrăm și o grămadă de sunete nedorite atunci când nu o facem. Și aici mă refer la acele pleoscăieli insuportabile din timpul ședințelor de înregistrare.

microfon studio

O să numim pleoscăielile “zgomot de gură”.

Există producători care nici măcar nu se vor mai uita la tine dacă nu reușești să îți ții problema sub control. Și nu vrei asta, nu-i așa? Iată cum să scapi de pleoscăieli. De obicei, aceste sunete nedorite apar în urma deshidratării. Dacă în cavitatea bucală nu există îndeajuns de multă salivă încât toate sunetele să iasă corect, vei încerca să produci salivă, iar asta înseamnă să faci zgomot, zgomot „de gură”.

 

#1 Stresul usucă gura

Cheia unei prestații bune stă în relaxare, concentrare și imaginație. Foarte puțini oameni reușeșesc să se relaxeze atunci când sunt lângă un microfon, iar acest lucru este important nu numai pentru sănătatea ta, ci chiar pentru produsul final pe care urmează să-l livrezi. Atunci când ai emoții, hormonii de stres ce afectează salivația se eliberează în organism. Astfel, gura ta se va usca din ce în ce mai tare. Desigur, există numeroase moduri de relaxare, dar am descoperit că cel mai bine ar fi să afli care sunt cauzele psihologice ale problemelor tale și să încerci să le rezolvi astfel încât să nu mai intervină emoțiile puternice de rigoare.

 

#2 Ai gura uscată? Adaugă puțină lămâie apei

Senzația de acru stimulează fluxul de salivă, așa că nu uita să bei foarte multă apă. Aparatele de aer condiționat sau cele de încălzire deshidratează, așa că vei avea nevoie de mai multă apă decât crezi.

 

#3 Mestecă gumă înainte sau între înregistrări

Guma de mestecat stimulează și ea fluxul de salivă. Însă nu uita să folosești o gumă fără zahăr pentru a preveni cariile. De asemenea, este foarte important să nu uiți să arunci guma înainte de a vorbi la microfon.

ÎNSCRIE-TE ȘI TU LA CURSUL DE VOICE-OVER DIN 14-15 MARTIE 2015

#4 Evită mâncărurile sărate

Chiar dacă nu adaugi sare în plus, trebuie să știi că există sodiu ascuns prin mai multe tipuri de mâncare de genul fast-food. Înainte de înregistrare, evită să mănânci la “chinezesc” sau la vreun fast-food și fă tot posibilul să consumi cât mai multe fructe și legume proaspete.

 

#5 Gura uscată poate fi un efect secundar al medicamentelor

Dacă ai gura uscată deși bei îndeajuns de multă apă și nu mănânci foarte sărat, atunci ar trebui să întrebi un medic despre medicamentele pe care le iei și despre efectele secundare ale acestora asupra ta. Ar fi indicat să treci și pe la un dentist, asta pentru că lipsa salivei poate contribui la apariția cariilor și pot apărea chiar afecțiuni ale gingiilor.

 

#6 Experimentează cu poziționarea diferită a microfonului

Cu cât ești mai aproape de microfon, cu atât pleoscăielile se vor auzi mai tare. Poziționarea corectă este la distanța de o mână față de microfon, însă te poți apropia sau îndepărta în funcție de tipul de voce și de efectul pe care vrei să-l imprimi.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Comentariu

  • Bianca Posted 18/07/2017 13:22

    Foarte utile sfaturi, multumesc pentru articol

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *