Cum să realizezi propriul audiobook

Cum să realizezi propriul audiobook

Crearea unui audiobook nu este ușoară. Este nevoie atât de expertiză tehnică, cât și de talent pentru a produce un audiobook de calitate profesională pe care îl poți vinde ulterior pe iTunes sau pe suport fizic, de exemplu. Cu toate acestea, dacă te pricepi la calculatoare și ai o voce bună îl poți face chiar tu, însă autorii preferă voci experimentate.  Acest proces nu se face de pe o zi pe alta, necesită, de obicei, zeci de ore (poate chiar mai mult).

În caz că audiobook-ul tău are mai multe personaje și abilitățile tale de voice-over nu-ți permit să le faci tu pe toate, poți apela la o bază de date profesionistă de voci.

‼ Intră în MAGAZIA DE VOCI Dicție.ro și vezi ce voci sunt mai potrivite pentru audiobook-ul tău. Magazia prezintă atât voci de copii, cât și de adulți. De asemenea, dacă ești la început de drum și vrei să faci mai multe proiecte de audiobook, te poți înscrie în magazia de voci. Costul pentru introducerea vocii tale în magazia de voci urmărită de radiourile și televiziunile din România, dar și de casele de producție de reclame este de 50 de EURO. Taxa este unică, ceea ce înseamnă că NU trebuie să-ți reînnoiești abonamentul lunar sau anual ‼

 

Dacă vrei să participi tu însuți la acest proces de creare a propriului audiobook iată câteva sfaturi:

 

► Nararea audiobook-ului tău

Este tentant să vrei să povestești propria carte. În calitate de autor, știi exact cum vrei să citești: ce cuvinte să subliniezi, când să sune sarcastic, când să fii serios etc. Poate chiar ți s-a spus că ai o voce excelentă. Doar ține cont de faptul că povestirea unei cărți nu este aceeași cu cântatul, discuțiile cotidiene sau vorbirea în public. Lectura, fie că este ficțiune sau non-ficțiune, are o modalitate proprie de a fi spusă/povestită. Dacă tu crezi că poți suna autentic în citire și dacă și alte persoane specializate sunt de acord, atunci, prin toate mijloacele, citește! În caz contrar, ia în considerare o bază de date cu voci specializate pe orice tip de audiobook.

 

► Nu-ți pierde vocea

Pentru majoritatea oamenilor, vorbirea prelungită și continuă schimbă vocea temporar. Uneori, aceste schimbări sunt subtile și alteori sunt destul de vizibile. Nu vrei ca înregistrarea finală să sune ca și cum sunt mai mulți naratori. Este important ca vocea ta să fie consecventă în toată cartea. Asta înseamnă să înregistrezi la aceeași oră în fiecare zi (vocea de dimineață este de obicei diferită față de vocea de seară) și să înregistrezi doar atât timp cât poți, fără a pune presiune pe coardele vocale.

 

Mai ales în această perioadă dificilă, când librăriile sunt închise și nu te poți bucura de o plimbare în parc cu cartea în mână, audiobook-urile ar trebui să fie o gură de aer proaspăt. Le poți asculta oriunde, oricând și poate că poți face și alte activități în timpul acesta.

► Greșeli

Oricât de rafinat ești, vei face greșeli atunci când povestești. Majoritatea greșelilor o vei realiza imediat, cum ar fi stâlcirea unui cuvânt, accentuarea cuvântului greșit, lipsa unei pauze etc. Când faci aceste greșeli, poți să editezi în timp real sau pur și simplu să repeți propoziția. Mai potrivită ar fi ultima strategie, deoarece editarea în timp real tinde să „încurce fluxul tău”, rezultând o versiune finală care poate suna nefiresc.

‼Pentru a avea o pronunție desăvârșită pentru audiobook-ul tău, cumpără Manulul de dicție „Șase sași în șase saci”, de Carmen Ivanov

Când faci o greșeală este important să faci o pauză, apoi să revii la începutul propoziției, frazei sau la ultima pauză verbală și să începi din nou. În caz contrar, procesul de editare va fi un coșmar.

Iată câteva sfaturi generale pentru narațiune:

⁂ Să ai apă caldă în apropiere și să bei de fiecare dată când simți gura uscată;

⁂ Filtrul pop trebuie să fie la cel puțin 2 centimetri distanță față de microfon – dacă este prea aproape, nu va fi eficient;

⁂ Închide ușa, oprește orice zgomot posibil (aer condiționat, ventilator, sistem de încălzire etc.);

⁂ Asigură-te că gura ta este la aceeași distanță de microfon de fiecare dată când înregistrezi;

⁂ Găsește-ți un stil și fii în concordanță cu acesta. Unele cărți ar putea necesita un ritm mai rapid, o livrare mai sombră, un entuziasm ridicat etc. Amintește-ți stilul și rămâi cu el pe toată durata înregistrării.

 

► Sfaturi generale pentru înregistrare

⁂ Înregistrează mono, nu stereo. Redă înregistrarea prin căști și asigură-te că sunetul este redat uniform în ambele canale.

⁂ Nu folosi efecte vocale digitale. Eventual poți utiliza efecte pentru a-ți îmbunătăți vocea sau sunetul general.

⁂ Asigură-te că nivelul de volum este setat la 0.0db. Când înregistrezi la acest nivel sunetul general ar trebui să fie suficient de puternic pentru a nu fi necesar ca volumul să fie până la capăt.

⁂ Salvează des. Nu știi niciodată când un accident tehnic sau o eroare se va întâmpla și va șterge tot ceea ce ai făcut înainte de ultima salvare.

► Instrumente

Iată instrumentele generice de care ai nevoie pentru a înregistra profesional propriul audiobook:

⁂ Un computer cu un port USB

⁂ Un microfon de înaltă calitate cu un suport și un filtru pop (acel obiect rotund din pânză din fața microfonului)

⁂ O modalitate de a conecta microfonul la computer

⁂ Un mediu de înregistrare cu foarte puțin zgomot de fond și fără ecou

⁂ Software de înregistrare

⁂ Editarea software-ului

⁂ Software de creare audiobook

 

Orice audiobook necesită muncă, dar poți reuși. Și, dacă vei apela la o bază de date de voci, cu siguranță vei realiza  un audiobook de succes pe care îl poți lansa pe piață spre vânzare.

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *