Cum să faci față întrebărilor dificile

Cum să faci față întrebărilor dificile

A te ridica pur și simplu și a ține o prezentare în fața unui grup poate fi destul de stresant, dar ce te faci dacă ai parte de întrebări dificile din partea unui membru al publicului? Gestionarea întrebărilor reprezintă un punct slab pentru mulți prezentatori. Este dificil să te pregătești când nu știi ce întrebări îți vor fi adresate și este imposibil să știi răspunsul la fiecare întrebare. 

Deci, cum gestionezi cu încredere întrebările dificile? Următoarele sfaturi te vor ajuta să găsești cu echilibru chiar și în cele mai dificile situații.

1. Ascultă întreaga întrebare

Nu începe să-ți formulezi răspunsurile până când nu ai ascultat întreaga întrebare. Dacă este necesar, poți chiar să ceri repetarea întrebării, astfel încât să înțelegi pe deplin. Poți clarifica repetând întrebarea celui care a formulat-o înainte de a răspunde.

 

2. Mulțumește-i celui care pune întrebarea

Asta poate fi o strategie extrem de eficientă atunci când este utilizată cu moderație. Nu ar trebui să spui niciodată: „Foarte bună întrebare!” după fiecare întrebare. Folosirea excesivă a complimentelor o face să fie o strategie mai puțin eficientă. Publicul adoră să fie complimentat, deci nu uita să-l pui pe primul loc.

 

3. „Voi reveni cu un răspuns”

Dacă ți se pune o întrebare la care nu cunoști răspunsul, poți spune celui care a întrebat: „Voi reveni cu un răspuns”. Apoi, fii sincer și spune exact când plănuiești să vii cu un răspuns pentru ei. Trebuie să fii dispus să faci eforturi suplimentare pentru a ajuta membrul publicului să obțină informațiile potrivite.

 

4. Întreabă publicul

O altă modalitate grozavă de a gestiona o întrebare dificilă este să implici publicul. Oamenilor le place să-și împărtășească cunoștințele cu alții, așa că aceasta este o modalitate excelentă de a te ajuta pe tine însuți, implicând și publicul.

 

5. Răspunsul în paralel

Dacă nu știi răspunsul exact la o întrebare, îți poți oferi cunoștințele pe care le ai despre domeniul respectiv pentru a-ți demonstra credibilitatea. Deși ai recunoscut că nu cunoști întrebarea, ți-ai demonstrat competența.

 

6. Stabilește reguli

Una dintre cele mai bune modalități de a gestiona întrebările dificile este să le previi în primul rând. În calitate de vorbitor, poți stabili anumite reguli pentru prezentare. Poți spune: „Sesiunea de întrebări și răspunsuri va avea loc la finalul prezentării, dar dacă aveți întrebări despre un subiect anume în afara agendei noastre, vă rog să mă consultați după.”

 

CURS DE PUBLIC SPEAKING

Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și paianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.

La cursul de public speaking înveți cum să îți controlezi această teamă și cum să te simți confortabil atunci când ești pus în situația de a vorbi în public.

Carmen Ivanov (Radio Gold FM) și Mihai Crăciun (Radio Gold FM) îți arată calea către arta vorbirii în public.

Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie.

 

CURS DE DICȚIE

Cursul complet de dicție îți oferă ocazia de a diagnostica și de a rezolva cele mai stringente probleme de dicție cu care te confrunți. Pe parcursul a șase sesiuni dedicate, personalizate, a câte 60 de minute, trainerii Dicție.ro vor depista particularitățile tale de rostire și-ți vor propune seturi de exerciții speciale menite să soluționeze problemele de dicție.

VINO LA CURS

 

 

foto: Pexels


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *