Cum pronunțăm corect africativele CE-GE și CI-GI

Cum pronunțăm corect africativele CE-GE și CI-GI

Consoanele africative ce-ci, Ge-Gi sunt diferite faţă de celelalte consoane din limba română pentru că pe durata rostirii grupului de sunete ce-ci noi rostim trei sunete, şi anume T+Ş+e sau T+Ş+i. astfel, africativa Č este compusă din sunetele T+Ş, iar africativa Ğ este compusă din sunetele D+J. Pentru grupul de sunete Ge-Gi, vom rosti D+J+e, respectiv D+J+i.

Pronunţia corectă a consoanelor africative Č, Ğ se va efectua cu comisurile gurii trase, într-un zâmbet uşor. atunci când rotunjim buzele pentru a pronunţa acest tip de consoană, vom imprima sunetelor un timbru incorect de palatalizare şi atunci ne referim la cepelegie.

Cei care rostesc aceste două sunete cu comisurile buzelor strânse o fac, în general, din comoditate şi nu din cauza unui defect morfologic. această particularitate de vorbire poate fi detectată atât auditiv, cât şi vizual, pentru că sunetele sunt produse prost, iar, fizionomic, cei care pronunţă în acest mod aproape că afişează o grimasă de fiecare dată când rostesc cuvinte care conţin sunete africative. alteori, pentru că buzele sunt aduse într-o poziţie comodă ca pentru pronunţarea vocalelor O sau U, limba poate scăpa printre dinţi, iar sunetele sunt trunchiate total, iar în cazul în care este filmat într-un cadru prim-plan, vorbitorul va compune o expresie facială dizgraţioasă.

DSC_0206

Pentru corectarea modului de articulaţie pentru sunetele africative, este nevoie de o atentă monitorizare a comisurilor gurii, care trebuie să fie uşor ridicate, iar sunetele să fie pronunţate zâmbit. apexul limbii va avea spaţiul necesar pentru mişcarea corectă de rostire a sunetelor, iar grimasele vor dispărea. Toate exerciţiile pentru optimizarea mecanismelor de articulaţie pentru consoanele africative se vor face cu ajutorul unui creion din lemn care va fi introdus în poziţie orizontală în spatele caninilor, în cavitatea bucală. acest tip de exerciţiu va fi urmat de repetiţia textelor, fără creion. creionul va ajuta la menţinerea comisurilor gurii trase în mod mecanic.

Exerciţiul 1

Rostiți cu ajutorul creionului sunetele de mai jos, apoi le veți pronunţa fără creion, trăgând puternic de comisurile buzelor:

ce-a, cea, ceea, aceea ce-e, cee, ece ce-i, cei, ici

ce-O, ceO, ceaO, Oce ce-U, ceU, ceiU, Uce ce-Ă, ceĂ, Ăce ce-î, ceî, îce

Exerciţiul 2

Rostiți cu ajutorul creionului sunetele de mai jos, apoi le veți pronunţa fără creion, trăgând puternic de comisurile buzelor:

Ge-a, Gea, Geea, aGeea

Ge-e, Gee, eGe

Ge-i, Gei, iGi

Ge-O, GeO, GeaO, OGe

Ge-U, GeU, GeiU, UGe

Ge-Ă, GeĂ, ĂGe Ge-î, Geî, îGe

Exerciţiul 3

Deoarece pronunţia africatelor Ğ, Č este mai dificilă şi se deformează atunci când ele sunt combinate cu vocalele O sau U, vă propunem să citiţi cu voce tare următoarele grupuri de cuvinte:

O+ce, ce+O, O+ci, ci+O, O+Ge, Ge+O,

O+Gi, Gi+O voce, ciorbă, ocean, ciocan, cocean, bocitoare, ciocolată cocină, ciorap, tocit, cioban, foci, cioară, le-

ucocite biologie, contagios, logic, regional, dendrologic, spongios o germinare, geologie, o geantă, George, hogeac, geografie.

U+ce, ce+U, U+ci, ci+U, U+Ge, Ge+U,

U+Gi, Gi+U duce, panaceu, Bucegi, crustaceu, mucegai, liceu cruci, luciu, nuci, ciufulit, haiduci, ciubotă,

cuci, ciuntit uger, apogeu, fuge, George urcă, coşciuge blugi, giuvaer, ruginit, gagiu, rugi, giulgiu,

fugi, cusurgiu.

Exerciţiul 4

Textul de mai jos se va citi cu ajutorul creionului, apoi fără acesta cu comisurile gurii trase spre exterior:

Stingea George complice prin cârlige

De aceea, Gigel nu-nţelege să-l oblige să disece

Zece cerboaice betege.

S-a înţepat în ace şi nu prea îi place

Să se aplece când desface trei coniace.

Şi-a luat un complice care-i prezice

Ce va face, dacă-i tenace.

Şi-o să-l oblige, să-l strige

După ce frige o carapace şi n-are pace

Că pe la zece se va întrece cu trei zevzece

Pe catalige merge şi zice că vrea să plece

Dar nu-i mai trece, că-i perspicace

Şi asta-i place.

De prin băltoace culeg capace

Şi sunt tenace şi-un pic stângace.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *