Cum îți dai seama dacă cineva minte

Cum îți dai seama dacă cineva minte

Am vorbit zilele trecute la radio despre onoare și despre ce mai înseamnă ea azi. Când am fost întrebat ce e onorabil pentru mine am răspuns fără să stau pe gânduri: să spui mereu adevărul. Minciuna este mai rea decât alte defecte, și asta pentru că nu afli pe moment că cineva te-a mințit în față ci abia după ce adevărul iese la iveală.

De obicei, majoritatea oamenilor nu se pricepe atât de bine la detectarea minciunilor, însă dacă știi ce întrebări să pui și știi la ce să te uiți când interlocutorul îți răspunde, îți poți da seama dacă un om spune adevărul sau nu.

Iată câteva tehnici care să te ajute să eviți să devii o victimă a înșelăciunii.

#1 Fii atent la expresiile faciale

De obicei, fața unui om este prima care dă de gol o persoană atunci când minte. Când un om este trist sau fericit, el își arată întreaga față. În schimb, atunci când minte, micro-expresiile își fac apariția și acestea se schimbă de la o secundă la alta, ceea ce duce la afișarea adevăratului caracter al persoanei.

#2 Contactul vizual prelungit

Cineva care minte evită cu totul contactul vizual sau, în alte cazuri, preferă un contact vizual prelungit pentru a te convinge să-l crezi pe cuvânt.

#3 Limbajul corpului

O persoană care minte de obicei își duce mâna la nas, își trece mâna prin păr, își va trage ciorapii, își aranjează hainele sau își freacă buzele una de cealaltă. Încă un lucru la care poți fi atent atunci când crezi că cineva minte este poziția corpului. Cel care minte va simți o senzație de disconfort în păstrarea aceleiași poziții pe durata minciunii.

#4 Pune întrebări

Pentru a vedea diferențele de comportament ale unei persoane atunci când minte sau spune adevărul, pune întrebări la care știi deja răspunsul pentru a vedea reacțiile. Vei ști ce va face când spune adevărul și ce va face când minte.

#5 Fii atent la pauze

Când un mincinos urmează să inventeze o poveste, vei observa că va face o pauză mai lungă pentru a crea secvențele potrivite premergătoare minciunii. Asta se întâmplă atunci când îi pui o întrebare la care nu se aștepta. De obicei, un mincinos inventează pe măsură de vorbește.

#6 Mincinoșii transpiră

Cine a văzut în viața lui măcar un film cu detectivi își poate da seama că mincinoșii transpiră. Transpirația intervine în momente de stres, iar atunci când minți, ești și foarte stresat. Acesta este încă un indicator că o persoană nu spune adevărul.

#7 Zice mereu că spune adevărul

“Pe bune, vorbesc serios, îți zic adevărul, serios îți spun” sunt doar câteva dintre expresiile folosite de cei care mint și care încearcă să ne convingă că ei spun adevărul.

#8 Fii atent la buze

Dacă cineva se linge pe buze în mod excesiv atunci când spune o poveste, cel mai probabil spune o minciună. Atunci când cineva minte, în corp se instalează o stare de stres și de aici rezultă aceste repetări în comportament.

#9 Voce schimbată

Cea mai ușoară modalitate prin care îți poți da seama dacă cineva minte este să observi modificările de voce și de tonalitate. Totodată, își mai poate face apariția și bâlbâiala, care este și ea un semn al lispei de onestitate.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *