Cum îi putem ajuta pe copii să își dezvolte vocabularul? Cinci tehnici pe care le poți aplica chiar de astăzi

Cum îi putem ajuta pe copii să își dezvolte vocabularul? Cinci tehnici pe care le poți aplica chiar de astăzi

Copilul este, în primii ani de viață, ca un „burete” care absoarbe totul din mediul în care crește, grație interacțiunilor pe care le are cu cei din jur, dar și cu obiectele pe care le atinge, le vede sau le aude.

Tot în copilărie, cel mic își dezvoltă multe deprinderi importante, iar una dintre ele este vorbitul. Este și momentul în care copilul își formează vocabularul, iar la aproximativ opt ani, conform studiilor, ar trebui să fie capabil să poată purta o conversație complexă cu un adult.

Această perioadă este decisivă pentru copil, iar efectele sunt vizibile când ajunge la adolescență și mai apoi la vârsta adultă. Mulți copii părăsesc școala generală cu un vocabular limitat pentru vârsta lor, lucru care le afectează învațarea, arată un studiu citat de site-ul theschoolrun.com.

Un vocabular dezvoltat le face copiilor viața mai ușoară. Îi ajută să își lărgească orizonturile, să relaționeze cu cei din jur și le conferă încredere în forțele proprii.

1. Citește împreună cu cel mic

Una dintre cele mai la îndemână metode pentru a-l ajuta pe cel mic să își dezvolte vocabularul este lectura. Fie că îi citești, ca părinte, cu voce tare, fie că a ajuns la vârsta la care deja poate citi singur, este foarte important să se transforme într-o rutină zilnică.

De asemenea, este esențial ca să existe discuții cu cel mic după fiecare lectură. Nu ar trebui să te rezumi doar la cărțile de la școală, ci ar fi ideal să îl expui pe cel mic și la lecturi care-l pasionează. Dacă observi că îi place să privească cerul sau stelele, ar trebui să îi cumperi și câteva cărți despre cosmos. Îi vor lărgi cu siguranță „universul”.

2. Conversațiile cu copilul, o prioritate

De altfel, ca părinte ar trebui să faci o prioritate din discuțiile cu copilul tău. Micuții pun foarte multe întrebări, iar în acest punct ar fi indicat ca păritele să îi explice acestuia cât mai multe despre lucrurile care-l preocupă.

În acest fel va înțelege, chiar și la nivel subconștient, și își va dezvolta și mai mult vocabularul.

3. Etichetează obiectele din casă

Specialiștii recomandă adulților să eticheteze obiectele din casă. Acest lucru îl va ajuta pe cel mic să asimileze noi cuvinte, dar și să învețe să le citească.

O altă metodă asemănătoare este să îi lipești pe peretele din dormitor bilețele cu fiecare cuvânt nou pe care îl învață.

4. Jocuri interactive

Jocul îi ajută pe copii să își dezvolte vocabularul, dar și să se dezvolte în general: să relaționeze cu cei din jur, să fie empatici, să înțeleagă ce însemnă să câștigi și să pierzi.

Pentru vocabular sunt potrivite, în funcție de vârstă, jocurile de tip Scrabble, Activity, Cuvinte Opuse sau Crossle.

5. Un cuvânt pe zi

Este recomandată introducerea unui cuvânt nou în fiecare zi. Într-un an, se vor aduna peste 365 de cuvinte noi învățate de cel mic. Foarte important este ca părintele să se asigure de fiecare data că cel mic cunoaște semnificația fiecărui cuvânt nou.

BONUS: Dicție pentru copii

Pentru că cei mici au o capacitate mult mai mare de a asimila informații, este important să învețe și cum se pronunță corect cuvintele.

Manualul de dicție pentru copii: Străfurnica și prietenii săi cuprinde peste 400 de aplicații practice și 20 de povești ilustrate cu exerciții de dicție ascunse în ele.

Click AICI pentru a comanda manualul

Cine este Străfurnica?

Străfurnica este personajul care îi va introduce pe cei mici în lumea imaginară şi plină de aventuri din cele 20 de poveşti din manualul de dicţie. Intenţia mea a fost de a crea un univers nou, cu un personaj principal nemaiîntâlnit. Menirea Străfurnicii este să rezolve toate problemele prietenilor săi şi să se implice în cele mai năstruşnice aventuri. Şi evident, să te facă să citeşti de mai multe ori un paragraf, până reuşeşti să pronunţi toate sunetele.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *