Cum iei o decizie importantă?

Cum iei o decizie importantă?

 

Cu toții știm că atunci când trebuie să iei o decizie importantă care te va influența pe tot parcursul vieții tale, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Prin capul tău trec o mie de gânduri și nu știi ce decizie să iei. De obicei, oamenilor le vine greu să ia o decizie, însă într-un anumit moment al vieții cu toții va trebui să o facem.

Acest articol nu îți va spune ce decizie să iei, însă te va face să-ți dai seama de câțiva pași pe care dacă îi respecți, luarea unei decizii va fi un pic mai simplă și, să sperăm, una potrivită.

În primul rând se recomandă listarea tuturor opțiunilor pe o foaie de hârtie. Astfel, vei avea în față posibilele soluții în luarea unei decizii potrivite.

Apoi, trebuie să stabilești cât timp vei vrea să aloci luării acestei decizii. Cât timp ai la dispoziție pentru a te hotărî? Există vreun deadline? Există vreun avantaj dacă ai lua o decizie rapidă?

Înainte de startul procesului pentru luarea unei decizii, trebuie adunate toate informațiile posibile și imposibile. În cazul în care informațiile sunt vechi, există riscul luării unei decizii greșite, așadar, trebuie updatate. Mai bine îți petreci mai mult timp înainte de a te hotărî, decât să iei o decizie neînțeleaptă.

Una dintre cele mai importante întrebări pe care trebuie să ți-o pui este: cât de riscantă va fi decizia mea? În general, riscurile unei persoane depind de:

  • Gravitatea consecințelor în cazul în care decizia luată este cea greșită
  • Beneficiile luării unei decizii potrivite
  • Presupunerea că se va întâmpla ceva rău și în ce circumstanțe s-ar putea întâmpla asta

Decizia privind valorile fiecărei persoane. Din punct de vedere al carierei și financiar, cum te va ajuta luarea acestei decizii? Îți va asigura un viitor sau este ceva de moment? Implică factori de sănătate? Etc.

În ultimul rând, trebuie evaluate avantajele și dezavantajele acestei decizii. Trebuie făcute liste separate pro și contra pentru fiecare idee în parte. Abia după ce veți trece prin aceste 6 faze, puteți să luați o decizie care să vă avantajeze. Nu vă grabiți atunci când trebuie să dați un răspuns care vă va influența viața și viitorul.

Manualul de dicție Șase sași în șase saci poate fi cumpărat accesând acest link.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *