Cum evităm cacofoniile fără a face și alte greșeli

Cum evităm cacofoniile fără a face și alte greșeli

Cacofonia este o suprapunere de sunete discordante sau un amestec discordant de sunete. cuvântul „cacofonie” vine din limba greacă: kakos înseamnă „rău, urât” şi phonie, „voce”.

Cacofoniile, denumite şi disonanţe, nu reprezintă greşeli în vorbirea propriu-zisă, dar produc succesiuni neplăcute de sunete sau chiar formarea accidentală de cuvinte dezagreabile sau cu sensuri nepotrivite.

Cacofoniile sunt, aşadar, inestetice şi trebuie să fie evitate de către un vorbitor în public. Acestea intervin, de obicei, în vorbirea liberă, atunci când discursul este improvizat, iar mesajul nu are o ordine a ideilor bine stabilită.

Vorbitorul de performanţă trebuie să pună accentul pe precizie în exprimare pentru a obţine efectul maxim scontat. Cacofonia nu înseamnă doar alăturarea silabelor „ca-ca” sau „ca-că”, ci şi a silabelor formate, spre exemplu, cu sunetul L: petalele lalelelor, generali liberali etc.

 

De multe ori, pentru a evita o cacofonie, se recurge la folosirea structurii „ca și” care este la fel de gravă precum cacofonia însăși. În exemplul din imagine (foto credit: Valentin Sen), din teama de a forma o cacofonie, autorul panoului a folosit structura „ca și” care este la fel de gravă. Vorbim despre un panou publicitar care poate fi citit de o mulțime de oameni.

 

Pentru eliminarea riscului apariției unei cacofonii, utilizarea virgulei, în scris, între cele două silabe generatoare de cacofonii nu este nici eficientă, nici recomandată. Norma literară respinge utilizarea structurii „ca și” sau a lui „ca” (citit „virgulă”), în loc de „ca”, pentru evitarea cacofoniilor, în construcții de tipul „ca și comerciant/ca, virgulă, comerciant”.

 

Iată exemple de cacofonii și moduri eficiente de rezolvare a acestora:

  • Ca copil, mereu mi-am dorit să zbor. → Fiind copil, mereu mi-am dorit să zbor.
  • Stau la voi pentru că casa mea a ars. → Stau la voi deoarece casa mea a ars.

 

Mai grav este că, deși contextul nu semnalează prezența vreunei cacofonii, autorul panoului aplică totuși regulile de evitare, spunând „ca și pe internet”.

 

Evitarea cacofoniei se realizează:

  • prin intermediul câtorva părți de vorbire, cum ar fi: asemenea, decât, drept, faptul că, în calitate de, întrucât (în loc de pentru că)
  • prin articolele proclitice: „Te-am prezentat ca un coloborator apropiat” (în loc de ca colaborator)
  • reformulând enunțul

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Comentariu

  • Kinga Posted 08/02/2022 13:07

    Era minimul să dați o posibilă formulare corectă pentru anunțul din poză. De altfel de ce era cacofonie dacă nu scria „și”, ci rămânea numai „ca pe internet”? Cum ați evita cacofonia în propoziția Scopul nostru este ca, calitatea serviciilor să fie impecabilă.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *