Cum comunicăm cu copiii între 8 și 12 luni

Cum comunicăm cu copiii între 8 și 12 luni

Comunicarea permanentă cu copilul, chiar dacă el încă nu poate pronunța cuvinte sau silabe, este foarte importantă încă din primele luni de viață. Asta pentru că, înainte ca acesta să fie capabil să scoată sunete articulate, el comunică oricum prin gesturi, prin indicarea unor lucrui sau scuturarea energică a capului, iar comunicarea va fi accelerată când va începe să înțeleagă legăturile dintre cuvinte și obiecte sau ființe.

Marele debut

După luna a șaptea de viață vă puteți aștepta deja la marele debut în ceea ce privește comunicarea verbală din partea micuțului vostru.

Copilul va începe să acorde mai multă atenție cuvintelor pe care le rostiți odată cu trecerea la vârsta de opt luni și va încerca din răsputeri să vă imite și să rostească, măcar parțial ceea ce spune părintele. Asta înseamnă că trebuie să aveți grijă ce vorbiți în prezența copiilor și mai ales ce ton folosiți, pentru că un ton blând și prietenos va fi cel care va stimula copilul să vorbească mai repede.

Copiii de șapte-opt luni pot articula sunete sau cuvinte precum: mama, tata, baba, gaga, dada.

Însă după această perioadă, modul de comunicare va fi accelerat. Depinde doar de părinte cât de repede va începe un copil să vorbească. Părintele trebuie să vorbească în permanență cu copilul, să repete diferite cuvinte de multe ori și să joace diverse jocuri care conțin cuvinte repetitive.

De asemenea, părintele trebuie să eticheteze verbal diverse obiecte, cum ar fi cana preferată a micuțului, o jucărie, sau orice obiect este mai mereu în raza vizuală a copilului în așa fel încât, de fiecare dată când copilul indică faptul că își dorește un anume obiect, părintele să întrebe cu voce tare: vrei păpușa? Vrei cănița? Vrei mingiuța? Vrei cubulețul?

Astfel micuțul va învăța și va înmagazina informațiile pe care le aude. Imediat ce va reuși să articuleze cuvintele, veți sesiza că bagajul lingvistic este mult mai sofisticat decât vă imaginați pentru că informațiile sunt deja înmagazinate în mintea copilului.

COMANDĂ DE AICI MANUALUL DE DICȚIE PENTRU COPII: STRĂFURNICA ȘI PRIETENII SĂI

add

Încercați să gesticulați în timp ce vorbiți cu copiii, în așa fel încât atenția să fie atrasă către vorbitor, iar atunci când îi citiți încercați să alegeți texte ritmate, cu melodicitate, sau chiar în versuri, pentru că da, copiilor trebuie să le fie citite povești chiar înainte ca ei să poată vorbi.

Până la 12 luni copilul trebuie:

–       să poată pronunța cu ușurință cuvinte simple, mono sau bisilabice. Ex: Mama, tata, măr, papa, apa, roata, cuțu, pisu, ham, miau, da, nu, ba.

–       să poată indica obiecte

–       să poată identifica obiecte după ce ele au fost etichetate verbal de către părinte

–       să poată reacționa corespunzător la cuvântul NU sau la NU E VOIE

–       să poată înțelege și urma comenzi verbale simple

Manualul de dicție pentru copii: Străfurnica și prietenii săi, de Carmen Ivanov, este un instrument excelent pentru părinții care doresc un copil cu o vorbire precoce și ulterior cu o dicție ieșită din comun.

Manualul de dicție Străfurnica și prietenii săi poate fi comandat de pe dicție.ro – Click aici pentru comandă.

 

 

 

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *