Cele mai vorbite limbi din lume

Cele mai vorbite limbi din lume

A determina care sunt cele mai vorbite limbi din lume este o sarcină mai dificilă decât ți-ai putea imagina. Putem spune cu oarecare încredere că mandarina, engleza, spaniola și limba arabă își vor face apariția destul de des în viitoarele clasamente „cele mai vorbite limbi din lume”, dar există și câteva surprize!

Când spunem „chineză” spunem de fapt o întreagă familie de limbi adunate într-o singură categorie. „Hindi” este, de asemenea, folosită pentru a îngloba numeroase dialecte și subdialecte. Cifrele de mai jos oglindesc datele furnizate de „Ethnologue” – considerată una dintre cele mai complexe surse de date lingvistice care există în prezent.

 

Iată cele mai vorbite limbi din lume în funcție de numărul de vorbitori nativi:

1. Chineză — 1,3 miliarde de vorbitori nativi

Cifrele variază foarte mult – Ethnologue estimează numărul de vorbitori nativi la 1,3 miliarde, dintre care aproximativ 1,1 miliarde vorbesc mandarină – dar nu există nicio îndoială că este cea mai vorbită limbă din lume. Dacă vrei să înveți o limbă pe care o vorbește unul din șase oameni din lume, aceasta este cea potrivită pentru tine. Având în vedere că limba chineză este o limbă tonală care folosește mii de logograme, învățarea acesteia cu siguranță te va ține ocupat.

 

2. Spaniolă – 471 de milioane de vorbitori nativi

Harta evidențiază țările vorbitoare de spaniolă: Spania, Mexic, Guatemala, Columbia, Venezuela, El Salvador, Panama. Dacă ar fi să ne uităm doar la vorbitorii nativi, spaniola se află în fața englezei. Dacă dorești o limbă care să-ți deschidă ușile unui întreg continent, spaniola este cel mai bun pariu. Ca în cazul tuturor limbilor de pe această listă, dialectele și subdialectele sunt foarte disputate: întreabă vorbitorii de catalană (sau quechuan) dacă spaniola este limba lor oficială și vei primi un răspuns foarte diferit. Dar este cu siguranță limba principală a majorității Americii de Sud și Centrale, a Spaniei și a unor mari părți din SUA.

 

3. Engleză — 370 de milioane de vorbitori nativi

Țările vorbitoare de limbă engleză sunt: Marea Britanie, SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă. Dacă citești acest articol și nu ești un vorbitor nativ de limbă engleză, este posibil să fii unul dintre cei 978 de milioane de oameni care vorbesc engleza ca a doua limbă. Acest lucru indică succesul remarcabil al acestei limbi. Ușurința relativă cu care engleza poate fi înțeleasă (în special în comparație cu chineza) o face să continue să domine scena mondială și în viitorul apropiat. Pentru unii, engleza este încă sinonim cu „oportunitate” și „calitate mai bună a vieții”.

 

4. Hindi – 342 de milioane de vorbitori nativi

India are 23 de limbi oficiale, printre care și hindi/urdu. Vorbită în principal în nordul Indiei și în părți ale Pakistanului, hindi folosește scrierea devnagri, în timp ce urdu folosește notația persană. În plus, aceasta este limba care ne-a oferit cuvinte precum „șampon”, „junglă” sau „bungalow”.

 

5. Arabă – 315 milioane de vorbitori nativi

Cifrele recente plasează limba arabă la aproximativ 315 milioane de vorbitori nativi. Dar acesta este un alt exemplu de numere care nu spun povestea completă: arabă, precum chineza, este atât de diferită în dialectele sale, încât este efectiv un număr de limbi grupate ca una. Formele de arabă vorbite în Oman și Maroc sunt atât de diferite încât mulți oameni chiar nu se înțeleg între ei.

 

6. Portugheză — 232 de milioane de vorbitori nativi

Portugalia, Brazilia, Angola, Mozambic – o altă limbă a cărei extindere se datorează mult trecutului colonial. Începând cu secolul al XV-lea, comercianții și cuceritorii portughezi pasionați și-au adus limba în Africa, Asia și cele două Americi. Răspândirea portughezei poate fi inițial legată de colonizarea europeană, dar țările colonizate și-au dezvoltat rapid propriile culturi care au transformat limba pentru totdeauna. Astăzi, portugheza este vorbită de 232 de milioane de vorbitori nativi în țări precum Brazilia, Goa, Angola, Mozambic, Capul Verde, Guineea-Bisseau, São Tomé și Príncipe și Macao. Este și limba lui Machado de Assis, Bossa Nova, Mia Couto, Fernando Pessoa și José Eduardo Agualusa.

 

7. Bengaleză – 229 de milioane de vorbitori nativi

Recunoaște: nu te așteptai ca bengaleza să fie pe lista celor mai vorbite limbi. Împărțirea de către britanici în 1947 a divizat Bengalul de Vest (în principal hindi), acum parte a Indiei, de omologul său (musulman) Bengalul de Est, acum Bangladesh. Este limba Kolkatei, Insulelor Andaman și a 130 de milioane de Bangladeshi – dintre care mulți sunt extrem de vulnerabili la schimbările climatice. Până în următorul secol, se estimează că populația se va dubla, în timp ce 15% din suprafața terestră va dispărea din cauza creșterii nivelului mării.

 

8. Rusă — 154 de milioane de vorbitori nativi

Cu aproximativ 154 de milioane de vorbitori nativi, rusa este a opta cea mai vorbită limbă din lume. Renumită pentru scrierea chirilică, rămâne una dintre cele șase limbi vorbite în Organizația Națiunilor Unite și se remarcă prin mari autori precum Dostoievski, Nabokov, Cehov, Gogol, Tolstoi și Pușkin.

 

9. Japoneză — 126 de milioane de vorbitori nativi

Aproape toți cei 126 de milioane de vorbitori nativi de japoneză trăiesc în Japonia – cu siguranță cea mai concentrată (din punct de vedere geografic) dintre toate limbile de pe această listă. Japoneza se mândrește cu două sisteme de scriere distincte, hiragana și katakana, folosind pe scară largă caracterele kanji. Cele mai mari grupuri de vorbitori de japoneză care trăiesc în afara Japoniei se găsesc în Statele Unite, Filipine și Brazilia.

 

10. Lahnda (Punjabă) – 118 milioane de vorbitori nativi

India și Pakistan – cu estimări diferite, aproximativ 118 milioane de vorbitori nativi, ultimul loc de pe listă se îndreaptă către… Lahnda, o macrolimbă pakistaneză care include în principal punjaba. Dacă nu era această limbă în top, pe ultimul lor ar fi apărut limba germană. Punjaba a fost „tăiată” în două de către britanici când au plecat, iar milioane de oameni au fost forțați să-și abandoneze casele, afacerile și familiile. Dar încet-încet „se răzbună”, în stil Bollywood, desigur: melodiile în limba punjabi au acaparat aproape 50%din clasamente. Este o mare revenire.

 

Limba română

Din păcate nu ne putem mândri și cu limba română printre cele zece menționate mai sus. Poate nu vom ajunge niciodată să dominăm acest clasament, însă limba română rămâne o limbă extrem de frumoasă, complexă, cu o istorie pe cinste în spate. Mulți străini care vor să învețe limba noastră recunosc că este mai complicată decât pare, dar asta o face și mai frumoasă, iar efortul învățării ei de către un vorbitor, a cărui limbă de bază este alta, merită toate aplauzele.

20 de lucruri pe care nu le știai despre limba română


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 1578

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *