Ce nume de stat a pronunțat greșit Klaus Iohannis?

Ce nume de stat a pronunțat greșit Klaus Iohannis?

După o absență îndelungată, iată că președintele Klaus Iohannis a ținut și primul discurs din 2024, desigur, discurs neînsoțit de greșeli. Acesta a comis gafă după o a pronunțat greșit numele unui stat: a pronunțat numele statului „Chile”  – „kile”.

Este recunoscut faptul că vorbirea corectă nu este unul dintre punctele forte ale șefului de stat, dar când vine vorba de numele țărilor, ar trebui să nu existe greșeli.

Dacă avem în vedere numele proprii provenite din altă limbă, trebuie să fim atenți pentru a le pronunța corespunzător. Fiind neadaptate sau parțial adaptate la tiparul limbii române, unele nume proprii prezintă dificultăți. Și pentru a evita orice greșeală, trebuie să ținem seama de regulile ortoepice din limba de provenință a cuvintelor respective.

În limba română citim așa cum scriem și de multe ori avem tendința de a romaniza cuvintele. Trebuie aplicată regula de pronunție a limbii de proveniență. Desigur există și excepții: Londra, Paris, Florența etc.

Chile (America de Sud): se pronunță → Čile;

❌ variante incorecte: Chile, Șile;

 

sursa: rfi.ro


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *