Ce nu trebuie să faci niciodată la un interviu de angajare

Ce nu trebuie să faci niciodată la un interviu de angajare

Căutarea unui loc de muncă poate fi, de cele mai multe ori, o misiune extrem de dificilă. Stresul și deziluzia sunt doar câteva dintre stările pe care le simți după ce ai plecat de la un interviu de angajare, asta dacă ceva n-a mers bine.

Pentru binele economiei și pentru binele tău îmi doresc să reușești să îți găsești un job potrivit pentru tine, un job care să se potrivească abilităților tale și un job care să te provoace în permanență să te dezvolți.

În slujba acestui serviciu o să îți împărtășesc câteva acțiuni la care ar trebui să renunți atunci când ești la un interviu de angajare. Imediat după ce am terminat facultatea, m-am angajat ca Project Manager la o companie bancară. În cadrul jobului, pe lângă trainingurile de vânzări făcute cu angajații, trebuia să țin și interviurile de angajare, la început în lipsa șefului, mai apoi chiar și când acesta era la birou. Așadar, am reușit să observ și să analizez oamenii veniți să se angajeze din partea cealaltă a biroului.

Am scos mai jos câteva cazuri de „așa nu” pe care ar trebui să le eviți și tu când îți cauți jobul mult visat.

#1 Blocajul

Chiar dacă CV-ul doamnei părea unul care spunea multe, nu asta s-a întâmplat și la interviu, asta pentru că respectiva nu zicea mare lucru. Mai mult decât atât, când am întrebat-o de ce își dorește să lucreze pentru companie, a început să se bâlbâie și să facă pauze, chiar dacă întrebarea era una simplă, de început. Pe lângă asta, privirea ei era întotdeauna în pământ, lucru care m-a făcut să cred că părea nesigură pe ea. Caută să îți îmbunătățești modul în care te prezinți la un interviu, încearcă să pari sigur pe tine, chiar dacă situația este una care te presează. Dacă ai într-adevăr o problemă de personalitate și nu poți fi altfel decât emotiv, ar fi bine să îi spui angajatorului asta, decât să faci greșelile de mai sus. Un „am mari emoții când sunt intervievat” nu strică niciodată. Pot exista oameni buni și serioși care pur și simplu nu se pot controla în timpul întâlnirii de angajare.

#2 Dominatorul

În antiteză cu doamna de sus, a intrat o femeie în birou și a început să vorbească neîncetat. Monologul său era unul destul de bun, avea temele făcute și zâmbea tot timpul. Știa totul despre companie și părea că știe ceea ce vorbește. Numai că n-am apucat să pun întrebările programate și cu ceilalți, așa că nu am aflat ce mă interesa pe mine, de fapt. A fost obositor și nicidecum ceva ce aș fi vrut să întâlnesc în fiecare zi.

#3 Neîngrijitul

Unele companii sunt casual și permit angajaților să vină îmbrăcați în tricouri și blugi, însă alte firme au reguli stricte privind vestimentația. Ar fi bine să te interesezi înainte de a ajunge la interviu care este dress-code-ul respectiv, astfel să nu pari de parcă abia te-ai dat jos din pat.

#4 Grandomanul

Înainte de a merg la interviu, toată lumea îți spune să ai încredere deplină în tine, însă este atât de ușor să depășești limita și să pari grandoman. E în regulă să fii conștient de puterile tale, dar nu e bine să exagerezi niciodată.

#5 Locul de muncă anterior

Există o regulă aici: niciodată nu spune lucruri rele despre ultimul loc de muncă. Interpretări de genul „locul meu de muncă era groaznic, nu se compară cu ăsta” nu fac cinste. Păstrează diplomația și răspunde întrebărilor cu tact.

#6 Leneșul

A venit un domn, care încă era la master, să se angajeze. Interviul a decurs bine, ne-am înțeles pentru postul liber de part-time și la final m-a întrebat:

– Câte zile de concediu am?

– Sunt plătit și dacă am o urgență în familie?

– Câte zile libere îmi pot lua când mi-e rău?

Sunt niște lucruri pe care oricine ar vrea să le știe, dar cel mai bine ar fi să le afli de la compania la care urmează să te angajezi, fără să întrebi în timpul interviului. Dacă pui aceste întrebări, dai impresia că nu vei fi un angajat bun.

#7 Habarnistul

Atunci când l-am rugat să-mi pună întrebări despre companie, m-a întrebat cu ce ne ocupăm noi mai exact. În era Internetului nu există scuză pentru așa ceva. Și când ieși într-un local nou te uiți după review-uri ale altor oameni care au mai fost acolo. Fă cercetări despre companie și informează-te înainte de a ajunge la interviu.

Așadar, dacă faci opusul acestor lucruri și ești relaxat, deschis și încrezător, arăți lucruri pozitive despre tine pe care le-ai făcut la vechile locuri de muncă, ai toate motivele pentru a crea o impresie bună la interviul tău de angajare.

Citește și 6 lucruri pe care trebuie să le faci după ce te-ai angajat


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *