Ce este TUMULTUS SERMONIS sau BATARISMUL?

Ce este TUMULTUS SERMONIS sau BATARISMUL?

Se spune că o vorbire extrem de rapidă nu e întotdeauna cea mai bună alegere a unui vorbitor. Desigur, un ritm alert pe anumite porțiuni poate face mesajul/discursul tău să fie exact ce trebuie. Dar să ne mutăm în sfera tulburărilor de vorbire, mai precis, vorbim despre tulburările de ritm și fluență.

TUMULTUS SERMONIS sau BATARISMUL reprezintă o tulburare de limbaj care rezultă din accelerarea exprimării verbale, având drept urmare o incorectă pronunțare a cuvintelor, conform DEX. Cu alte cuvinte, e o tulburare care vine la pachet cu o rapiditate exagerată a vorbirii, lucru care duce la fraze dezorganizate, sunete pronunțate pe jumătate sau chiar omiterea lor, articulare imprecisă etc.

 

Caracteristici
  • Spre deosebire de bâlbâială, unde ritmul nu se accelerează și apar și spamele, batarismul prezintă un ritm accelerat. Prin solicitarea încetinirii ritmului, limbajul se va modifica. În ultimul caz nu vorbim deloc de spasme și repetiții multiple ca la bâlbâială;
  • Nu apar tulburări de coordonare a mișcărilor fonoarticulatoare cu cele de articulare;
  • Nu se accentuează teama în fața anumitor persoane pe care pacientul/clientul le respectă sau de care se teme;
  • Nu apare inhibarea, pacientul/clientul nu oferă importanță vorbirii și a modului în care sunetele se produc.

 

CURS DE DICȚIE

Cursul complet de dicție îți oferă ocazia de a diagnostica și de a rezolva cele mai stringente probleme de dicție cu care te confrunți. Pe parcursul a șase sesiuni dedicate, personalizate, a câte 60 de minute, trainerii Dicție.ro vor depista particularitățile tale de rostire și-ți vor propune seturi de exerciții speciale menite să soluționeze problemele de dicție.

VINO LA CURS

 

foto: Pexels


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *