Care este diferența dintre PUBLIC SPEAKING și CONVERSAȚIE?

Care este diferența dintre PUBLIC SPEAKING și CONVERSAȚIE?

Vorbitul în public și conversația pot părea similare la prima vedere, dar există câteva diferențe cheie între cele două. Când vorbești în public, te adresezi de obicei unui grup de oameni care s-au adunat pentru a te auzi vorbind. În conversație, totuși, vorbești în mod spontan cu una sau mai multe alte persoane.

Să aprofundăm subiectul și să explorăm câteva dintre diferențele cheie dintre vorbirea în public și conversație.

Ce este vorbitul în public?

Conceptul de public speaking se referă la actul de a susține un discurs sau o prezentare în fața unei audiențe, a unui public. Poate fi livrat formal, cum ar fi într-un cadru de lucru, sau informal, cum ar fi la o nuntă sau la o absolvire. Scopul vorbitului în public este de a împărtăși informații sau de a convinge publicul să vadă punctul de vedere și de a-i face pe oameni să se schimbe, să facă o alegere etc.

 

Ce este conversația?

Conversația este un schimb spontan de idei între două sau mai multe persoane. De obicei, este informal și se întâmplă adesea în situații de zi cu zi, cum ar fi la magazin în timp ce stai la coadă, pe o bancă în parc, pe peronul unei gări etc. Scopul conversației este de obicei de a construi relații sau pur și simplu de a interacționa și a face schimb de informații.

Diferențele cheie dintre vorbitul în public și conversație

Acum că am definit fiecare termen, să aruncăm o privire la unele dintre diferențele cheie dintre public speaking și conversație:

  • Metoda de livrare

Conversațiile spontane sunt mai reprezentative decât discursurile care sunt repetate de zeci de ori înainte de a fi livrate. Deși unii oameni pot vorbi despre un subiect fără niciun ajutor extern, asta nu înseamnă că vorbesc întâmplător.

În conversație, de obicei, ai un schimb de idei dus-întors cu cealaltă persoană sau cu alte persoane. Cu toate acestea, în public speaking de obicei transmiți publicului un mesaj unidirecțional.

  • Structura conținutului

Vorbitul în public este un tip de comunicare formală, structurată, în timp ce conversația este mai informală. În public speaking, vorbitorul are de obicei un mesaj specific pe care dorește să-l transmită audienței, în timp ce în conversație oamenii vorbesc despre orice au în minte, ce subiect se ivește în discuție etc.

Vorbitul în public este adesea mai structurat, discursul are o introducere, un conținut și o concluzie specifice, în timp ce conversația poate fi aleatorie.

  • Pregătirea

Vorbitul în public implică, de obicei, să te pregătești temeinic și să repeți ceea ce dorești să spui, în timp ce conversația este spontană. Deși ambele pot fi folosite pentru a comunica, fiecare are moduri diferite de a proceda.

  • Publicul

O altă diferență cheie este publicul. Când porți o conversație, de obicei, ambele persoane implicate sunt la același nivel și vorbesc între ele. Cu toate acestea, în public speaking, există de obicei o ierarhie, vorbitorul fiind la un nivel mai înalt decât audiența. Publicul este, de asemenea, numeros atunci când se susține un discurs.

 

Concluzie

Vorbitul în public și conversația au ambele scopuri unice. Deși pot fi folosite pentru a comunica, fiecare îndeplinește funcții diferite. Vorbitul în public este de obicei mai formal și mai structurat, în timp ce conversația este spontană și informală. Este important să cunoști diferența, astfel încât să poți utiliza stilul de comunicare potrivit pentru situație.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *