Care e primul cuvânt din DEX?

Care e primul cuvânt din DEX?

Probabil, la fel ca și mine, te-ai întrebat măcar o dată care e primul cuvânt din Dicționarul Explicativ al Limbii Române. Din păcate, nu e un cuvânt pe care să îl ții minte prea ușor, asta și pentru că nu e folosit în vorbirea de zi cu zi.

Lăsând la o parte interjecția „A”, care este și prima literă a alfabetului, dar precedă și infinitivul scurt ca formă-tip a verbului, primul cuvânt din DEX este „aalenian”.

Așadar, AALENIÁN, -Ă, aalenieni, -e, s. n., adj. 1. S. n. Jurasicul mediu caracterizat prin cinci zone cu amoniți și lamelibranhiatul Trigonia navis. 2. Adj. Care aparține aalenianului (1), privitor la aalenian. [Pr.: a-a-le-ni-an] – Din fr.aalénien.

Jurasicul (de la munții Jura) este o perioadă geologică care a durat aproximativ 55 de milioane de ani (cu 200 de milioane de ani și 145 de miloane de ani în urmă), fiind precedată de Triasic și urmată de Cretacic. Jurasicul constituie perioada de mijloc a Erei Mezozoice, cunoscută de asemenea ca perioada reptilelor. Începutul perioadei este marcat de marea extincție din Triasic–Jurasic.

L-ai reținut din prima sau te-ai uitat încă o dată după ce ai citit articolul? 🙂

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *