București 2018: Văd pișcina de pe șcenă! Este corect?

București 2018: Văd pișcina de pe șcenă! Este corect?

București, septembrie 2018. Parcul Cișmigiu. Mii de oameni, adulți și copii, trec zilnic pe lângă aceste indicatoare pe care vedem scris greșit cuvântul “scenă”. El este trecut în toate dicționarele SCENĂ și tot așa se și citește. Adică acest cuvânt nu face o excepție de la regula conform căreia în limba română citim așa cum scriem.

Este adevărat că este mai greu de pronunțat acest cuvânt în mod corect, deoarece conține grupul de sunete SCE. Oricum ar fi, greșeala de pe indicatoarele scrise greșit amplasate prin prin mai multe parcuri din Capitală, este una impardonabilă. Le recomandăm celor care au gândit aceste indicatoare să încerce niște cursuri de dicție, deoarece este foarte clar că au scris cuvântul scenă, exact cum îl pronunță: adică greșit! O mulțime de copii vor citi aceste indicatoare scrise greșit, așadar este posibil să rămână cu impresia că așa se scrie și se pronunță cuvântul SCENĂ.

CUMPĂRĂ DE AICI MANUALUL DE DICȚIE ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI

Am atașat și un scurt exercițiu pentru cei interesați de modul în care vorbesc. Citiți cu voce tare textul din imaginea de mai jos.

Înregistrați audio, cu telefonul, ceea ce ați citit.

Verifică dacă toate sunetele se aud clar pe înregistrare și nu ai greșeli.

 

 

 

 

 

 

 

Acum verifică următorul lucru: Câți de Ș conține textul și câți de Ș ai pronunțat tu. Îți reamintim, în limba română, citim așa cum scriem, așa că grupul de sunete “sce-sci”, se citește întotdeauna “sce-sci”.

 

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *