Astăzi este Ziua Internațională a Discursului

Astăzi este Ziua Internațională a Discursului

Un prieten mă invită să merg în Italia, să țin un discurs în locul său, la o conferință ce va avea loc în Bologna. Îi răspund delicat că nu-mi place să merg cu avionul și că aș face asta doar dacă mă așteaptă la sol, după ce aterizez geanta cu bani. Îmi spune să îmi înfrunt fricile. Mă uit la el și îl întreb: dar tu de ce nu mergi?

– Că nu pot să vorbesc în public. Am emoții.

Deci, cui îi e frică de ce?

Potrivit unui studiu realizat în 2015 de agenţia Rogalschi Damaschin, jumătate dintre români se tem să vorbească în fața unui public, în vreme ce 5% nu ar putea să o facă niciodată. Teama discursului în public este accentuată și de dimensiunea audienței – cei mai mulți români (63%) spun că resimt emoții când grupul este format din cel puțin 10 persoane, iar 13%  chiar și când vorbim de două persoane. Restul de 24% au spus că vorbitul în public devine o problemă dacă grupul este mai mare de 100 de oameni.

Astăzi nu este doar Ziua Internațională a Discursului, ci ziua în care trebuie să iei o decizie care îți va schimba radical viața. Este ziua când vrei să îți înfrunți temerile și să ieși din zona de confort, ziua când vorbitul în public nu ți se mai pare ceva atât de complicat, ziua în care emoțiile tale vor atinge o nouă culme. Azi e ziua când decizi să devii cel mai bun.

Înscrie-te acum la un curs de dicție.

În urmă cu ceva ani, aveam emoții înainte să intru în direct. Și producătorul meu de pe-atunci a simțit asta.

– Ce-ai?

– Emoții

– Hai, măăă… Fii serios. Că nu e operație pe creier. Nu moare nimeni.

Vă spun, de atunci am privit altfel lucrurile și, indiferent dacă în sală erau 12 persoane sau 200, nu am avut nicio problemă în a-mi face treaba. Părerea oamenilor este, de fapt, cea care îi face pe oameni să se teamă atât de mult de vorbitul în public.

Un alt studiu realizat pe un eșantion de 2000 de femei spune că femeile se tem de vorbitul în public mai rău ca de moarte, principalul motiv fiind strict legat de judecata celor prezenți în sală.

Pe site-ul dictie.ro găsiți nenumărate articole despre vorbitul în public și despre fricile și emoțiile aferente. Click aici.

Ziua Internațională a Discursului are loc în fiecare an, pe 15 martie, și celebrează discursurile și prezentările în public din toată lumea. World Speech Day a fost lansată în cadrul Athens Democracy Forum, iar pe 15 martie 2016 s-au ținut discursuri în cadrul unor evenimente memorabile la Atena, Singapore, Tawau și Moscova, multe dintre acestea fiind transmise la televizor.

în 2017 au avut loc evenimente în aproape 80 de țări, de la Londra la Ulaan Baatar, dintr-o clasă a unei școli din Palestina și până la Oxford sau de la Ismaili Centre din Bangladesh până în Ghana.

La mulți ani! 🙂

 

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *