Ai o voce de radio?

Ai o voce de radio?

Dacă ți-ai dorit vreodată să fii persoana care prezintă știrile de la radio, sau mai mult, să ai propriul tău show pe postul de radio favorit și încă nu s-a întâmplat asta deja, cel mai probabil nu ai suficientă încredere în modul în care sună vocea ta.

voce de radio

Este foarte important să îți iubești vocea. Dacă nu faci asta, s-ar putea ca niciodată să nu fii mulțumit de tine și, implicit, de vocea ta. La radio sau pe o înregistrare este foarte important să suni exact cum suni tu de obicei, adică natural și în niciun caz forțat.

Nu arunca la gunoi calitățile care te definesc. Desigur, este foarte bine să lucrezi pentru a-ți îmbunătăți sunetul pe care îl redai, însă încearcă să “muncești” vocea ta. Nu încerca să imiți pe altcineva. Găsește-ți propriul sunet care te distinge față de ceilalți și dă-i înainte. Am ascultat o mulțime de oameni de radio care își modifică vocea chiar înainte de a intra în direct, asta chiar dacă vocea lor în mod normal este una plăcută. Voce de radio nu înseamnă voce îngroșată, iar această tendință este accentuată cel mai des la băieți. Imaginați-vă o fată care și-ar îngroșa vocea, nu sună prea bine, nu?

Scrie pentru urechi, nu pentru ochi

Atunci când îți scrii intervențiile pe care urmează să le citești la radio, cel mai bine ar fi să folosești un limbaj prietenos și să lași deoparte expersiile complicate care induc în eroare publicul larg. Frazele ar trebui să fie scurte și nu trebuie să uiți: nu scrie o intervenție pentru a impresiona o profesoară, ci scrie pentru a te conecta cu cei care te ascultă. De aici și expresia: scrie pentru urechi, nu pentru ochi – ascultatorul nu poate reveni asupra informației dacă nu a înțeles ceva din ceea ce s-a spus la radio, așa cum o poate face când are, spre exemplu, un ziar în mână și poate reciti de mai multe ori paragraful scris în mod încâlcit.

Folosește cuvinte uzuale care să fie pe înțelesul tuturor. Atunci când ai de oferit o informație, fă-o cât mai simplu. Spre exemplu, în loc de: în București sunt precipitații sub formă de ninsoare, poți încerca să spui simplu: în București ninge la această oră.

Cel mai bun adjectiv este un verb. Un singur verb pus bine la locul lui face cât 4-5 adjective.

Ex:Din studio a zburat Iustin, care se pare că se grăbea undeva.

Te duce cu gândul că a plecat valvârtej, iar în urma sa câteva foi s-au împrăștiat pe jos.

radio voice

Atunci când vorbești pe post, imaginează-ți că vorbești cu un prieten drag. Sunt mulți prezentatori care recurg la câteva tertipuri pentru ca tonul vocii lor să fie unul prietenos. Spre exemplu, un realizator de emisiune de radio din Statele Unite ale Americii înainte de a începe show-ul spune următoarele cuvintele: now I’m going to tell you a story, adică acum vă voi spune o poveste. Chiar dacă aceste cuvinte nu se aud pe post, așa reușește el să-și intre în ritm.

MANUALUL DE DICȚIE ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *