8 trucuri pentru voce cu care vei câștiga respect la locul de muncă

8 trucuri pentru voce cu care vei câștiga respect la locul de muncă

Nu lăsa modul în care vorbești să te țină pe loc. Vocea și dicția îți vor aduce respect și chiar o promovare. De aceea este foarte important să le stăpânești foarte bine. Nu uita, ele sunt cartea ta de vizită. Iată câteva trucuri care te vor face mai sigur pe tine și cu care vei câștiga respect atât la locul de muncă, cât și în societate.

 

↘ Respiră cu ajutorul diafragmei

Atunci când respiri concentrează tot aerul către diafragmă, mușchiul fără de care nu am putea respira corect. Acest mușchi separă toracele de abdomen și, pentru a ne proteja corzile vocale, trebuie să utilizăm doar respirația prin diafragmă. Un bun exemplu este atunci când dormim sau stăm întinși în pat: respirăm prin diafragmă fără efort și fără a răni gâtul, laringele, corzile vocale. Așadar nu ducem aerul în piept, nu vorbim din gât, ci respirăm prin diafragmă.

Acestă respirație te va energiza, te va relaxa, îți va calma emoțiile. În plus, vocea ta va suna mai puternic și vei deveni mai încrezător.

Pentru a nu leza gâtul și a putea vorbi câteva ore bune, vocea trebuie poziționată în rezonatori. În acest fel nu vei obosi și vei putea vorbi cât vei avea nevoie. De asemenea, zâmbetul ajută la poziționarea sunetului, așa că…zâmbește!

 

↘ Atenție la postură

O poziție incorectă îți va îngreuna respirația și va slăbi fluxul de aer care va afecta puterea vocii. Dacă simți că nu respiri corect revino la poziția 0: stai în picioare, drept, umerii poziționați ușor în față și capul, nu pe spate, ci ușor aplecat în față. Te concentrezi pe respirație câteva secunde și vei vedea că diafragma acționează.

 

↘ Păstreză-ți vocea la tonul normal

Atunci când te simți nesigur, ai tendința de a-ți ridica vocea. De aceea persoanele cu  vocile mai joase sunt văzute ca fiind mai sigure pe ele. Nu trebuie să-ți forțezi  vocea să coboare, ar trebui să faci efortul să o menții la același nivel pentru a nu se ridica când ești nervos. Când nu te relaxezi și nu ai suficient aer pentru a-ți susține vocea ta obișnuită, vocea se va ridica și poate suna pițigăiat. Păstrează-ți vocea la tonul ei normal – sigură și autentică.

 

↘ Nu te grăbi

Vorbește clar, cu un ritm moderat pentru a fi înțeles de toată lumea. Un ritm prea rapid și o învălmășeală de cuvinte nu vor atrage atenția celor din jur și nici nu vor vor putea urmări exact ideea pe care vrei să o transmiți. Când spui lucrurile repede, mesajul subconștient este că cuvintele tale nu sunt atât de importante sau că tu ai impresia că oamenii nu vor să te asculte. Prin încetinirea ritmului – mai ales atunci când ești foarte bucuros sau nervos (atunci oamenii au tendința de a vorbi foarte repede) –  vei face ascultătorii să audă fiecare cuvânt și să înțeleagă mesajul fără a depune prea mult efort.

 

↘ Pronunță finalurile cuvintelor

Un ritm prea rapid te poate face să „mănânci” unele vocale sau finaluri de cuvânt, ceea ce îi va face pe oamenii din jurul tău care te ascultă să nu înțeleagă ce vrei să spui. În această situație ascultătorii nu se vor mai obosi să te asculte. Dicția este foarte importantă și te ajută să vorbești clar, cu ritm și să transmiți ce ai de spus într-un mod eficient.

COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

Îți recomandăm să te înregistrezi citind un paragraf. Este foarte important să te asculți și să-ți detectezi singur greșelile.

 

↘ Înregistrează-te și ascultă-te

Chiar dacă urăști sunetul vocii tale, înregistrarea te va ajuta să înțelegi cum să-ți îmbunătățești stilul de vorbire. Observă ce sună bine și fă un efort pentru a schimba ce sună prost. Vei fi surprins cât de repede se va modifica atât modul în care vorbești, cât și dicția.

 

↘ Atenție la inflexiunile vocale

Schimbările subtile ale vocii pot schimba total felul în care oamenii îți percep afirmațiile. Evitând intonația de la sfârșitul unei propoziției sau al unui cuvânt, vei avea mai multă încredere în ceea ce spui. Folosind aceste inflexiuni la final vei „înmuia” declarația, făcând-o să pară o întrebare, ca și cum a-i fi puțin nesigur. De asemenea, asigură-te că pui accentul pe cuvintele potrivite pentru a clarifica semnificația propoziției.

 

↘ Zâmbește

Căldura este una dintre caracteristicile oamenilor care au succes – care inspiră, conduc și care sunt cei mai de încredere. Zâmbind atunci când vorbești vei face în mod automat ca tonul să fie mai cald. Empatia va contribui, de asemenea la construirea relațiilor cu alți oameni care vor ca vocile lor să fie auzite.

 

 

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *