8 Martie: semnificații, simboluri și etimologii

8 Martie: semnificații, simboluri și etimologii

La mulți ani tuturor femeilor!

Deși a fost sărbătorită pentru prima oară pe 28 februarie 1909, la New York, în amintirea unei greve a femeilor care cereau dreptul la vot și salarii mai mari, astăzi sărbătorim Ziua femeilor.

Sursa etimologică a substantivului românesc femeie este reprezentată de latinescul familia care are sensul de familie, ceea ce indică rolul femeii în organizarea unei structuri bazate pe raporturi afective, filiale, genetice. În latină, substantivul echivalent era femina iar, în alte limbi, substantivul este format de la masculin (în engleză, „woman”, format de la „man/ bărbat”) sau de la un termen care desemna tocmai calitatea ei de soție (în rusă, de exemplu, „женщина/femeie” este derivat de la „женa/soție”.).

În toate culturile, femeia este un axis, principiul generator.

Mircea Eliade remarca faptul că, în riturile agrare, femeile erau, peste an, depozitarele semințelor pe care le puneau în pământ primăvara, în ideea că fertilitatea ființei trece firesc în fertilitatea vegetalului și invers. Totodată, în societățile arhaice, femeia era moașa comunității, instrumentul prin care nou-născutul intra în lume. Moașa era cea care trăia, alături de copilul pe cale să se nască, taina vieții. Ea preleva cu grijă ombilicul și-l dăruia părinților copilului, căci, în mentalul ancestral, ombilicul era considerat un fel de frate sacru al celui născut, de aceea, trebuia păstrat cu mare grijă.

În multe zone din România, ombilicul are un regim special – este depozitat în mare taină și este arătat copilului când acesta are un eveniment important ori când are o stare de sănătate precară. De asemenea, în Oltenia, la botez, moașa este unul dintre personajele importante ale scenariului, ea ducându-l pe copil până la biserică, unde îl predă nașei, spunându-i: „Ți-am adus un păgân, ca să faci un creștin! ”

 

Dicție.ro urează „La mulți ani!” tuturor fetelor și femeilor!

De asemenea, 8 Martie nu este o zi întâmplătoare în care se sărbătorește femeia: 8 este infinitul verticalizat, ascensional, din luna tutelată de zeul Marte, al războiului la romani – ceea ce se poate traduce ca victorie ubicuă a femeii în confruntarea cu orice și oricine!

Femeia are deci și sceptrul și spada, atunci când își apără căminul și principiile! (sursa: Magda Jianu)


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *