7 sfaturi pentru o prezentare eficientă

7 sfaturi pentru o prezentare eficientă

Fie că deții propria afacere, fie că ești student, profesor, sau oricine altcineva care trebuie să vorbească în fața oamenilor, trebuie să știi de ce este nevoie pentru ca o prezentare să fie eficientă.

Unii oameni, un pic mai norocoși, reușesc să deprindă tainele vorbitului în public mult mai repede decât ceilalți. De cealaltă parte, cei care nu au atât de mult noroc trebuie să muncească destul de mult ca să se simtă confortabil cu ideea de a vorbi în fața unui public și pe deasupra să mai și aibă un discurs impecabil.

Dacă faceți parte din al doilea grup de mai sus, iată 7 sfaturi care vor face prezentările voastre să devină mai eficiente.

#1 Vocea

Un lucru care poate face diferența într-un discurs este vocea. Dacă vocea celui care vorbește este una deranjantă, cei din sală au tendința de respingere. Tocmai de aceea, urmarea unui curs de dicție poate fi primul pas spre a deveni un vorbitor în public de performanță.  Nu numai că vocea ta va deveni mai clară și pronunția va fi una excelentă, dar vei învăța și tehnicile prin care te poți juca cu vocea ta pe durata prezentării.

Urmează un curs de dicție acum. Intră aici.

#2 Trei puncte

Eu o numesc regula de “Trei puncte mari și late”. Oamenii nu reușesc să țină minte foarte multe lucruri, așa că prezentarea ta ar trebui să se bazeze pe cele trei puncte mari și late. Dezvoltă fiecare punct în parte, apoi trage concluzia care să reafirme cele discutate. Nu știi cum să alegi cele trei subiecte? Nu-i nimic. Alege zece, pune-le pe foaie și elimină din ele în funcție de importanța lor, până rămâi cu trei.

#3 Fii captivant

Pentru ca prezentarea ta să fie una eficientă, trebuie să interacționezi cu publicul. Există multe metode prin care poți face asta: poți pune întrebări, poți să-i chemi în față pentru a demonstra un lucru, sau îi poți implica în aplicații bine alese.

#4 Nu complica lucrurile

Unul dintre cele mai importante lucruri, atunci când gândești o prezentare, este să păstrezi lucrurile cât mai simple. Iar aici putem reveni la punctul 2. Nu are rost să intri atât de mult în detalii, atâta vreme cât livrezi cu exactitate mesajul dorit și informațiile importante legate de cele trei puncte. Dacă vei complica lucrurile, cei prezenți în public își vor pierde atenția.

#5 Folosește-te de elementele vizuale

Dacă prezentarea ta conține numai text și coloane cu liniuțe, vei plictisi cu siguranță audiența. Introdu în prezentarea de PowerPoint și câteva elemente vizuale, cum ar fi animațiile sau fotografiile. Deși personal nu sunt fanul prezentărilor în timpul discursurilor, dacă ești la început te ajută și totul va deveni mai distractiv.

#6 Fii sincer

Dacă tu nu crezi în lucrurile pe care le spui, atunci participanți își vor da seama și îți vei pierde credibilitatea în fața lor. Fii sincer și povesteșe chiar și cele mai amuzante întâmplări pe care le-ai trăit.

#7 Vorbește cu ei

În loc să ții o prelegere, vorbește în fața lor ca și când ai purta o conversație. În caz contrar, plictiseala își va face apariția și prezentarea ta nu va avea efectul dorit.

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *