7 caracteristici ale unui lider vizionar

7 caracteristici ale unui lider vizionar

Țara noastră a dus dintotdeauna lipsă de lideri adevărați. Aproape niciun șef de stat nu s-a ridicat vreodată la nivelul unui vorbitor de performanță, și aici îi putem aminti pe Ceaușescu, Iliescu, Constantinescu și din nou Iliescu. Traian Băsescu se apropie într-o oarecare măsură de un vorbitor cu experiență, are acele gesturi cu care punctează ce vrea să spună și o charismă aparte, iar Klaus Iohannis a vorbit prea puțin și prea rar ca să-mi pot forma o opinie.

De altfel, în lume există lideri care își fac treaba, însă în urma lor consecințele sunt dezastruoase. Avem nevoie de lideri cu viziune și de lideri care să se implice mai mult atunci când vine vorba de nevoile oamenilor.

Ce înseamnă lider cu viziune și care ar trebui să fie cele 7 calități ale unui lider vizionar?

#1 Visătorul

Visătorul este acel lider care își face timp pentru a se gândi cum va arăta viitorul. Întrebările pe care acesta și le pune sunt: „cum pot să îmbunătățesc lucrurile” și „ce aș vrea să schimb la situația actuală”.

Desigur, asta nu înseamnă că visătorul este în permanență cu capul în nori, ci că, din când în când, își ridică privirea, se uită în zare și vede către ce se îndreaptă. Liderul vizionar trăiește, simte, miroase, gustă viitorul.

 

#2 Funcționarul

Mulți dintre lideri eșuează pentru că visele și aspirațiile lor nu sunt ancorate în realitate, ceea ce înseamnă că schimbările propuse de ei nu rezonează cu publicul.

Pentru ca un vizionar să devină lider trebuie să aibă adepți. Pentru a avea adepți, liderul trebuie să îi servească pe ceilalți din jurul său și să le apere interesele. Liderul funcționar ascultă, ascultă din nou, apoi gândește: „cum aș putea să ajut mai bine acești oameni sau cum pot să gestionez cel mai bine situația?”

 

#3 Vânzătorul

Odată ce și-au stabilit viziunea, liderii încearcă să o prezinte adepților ca pe cea mai bună soluție posibilă. Cei care reușesc să facă asta și să îi convingă pe cei din jur au aceleași abilități ca oamenii de vânzări.

Vânzătorul deține skill-uri excelente de comunicare, este plin de încredere și știe cum să spună povești.

 

#4 Catârul

Orice lider vizionar care va dori să facă schimbări se va confrunta cu un grup format din cei care opun rezistență. În cazul în care nu sunt oameni care să îi opună rezistență, înseamnă cu nu prea are o viziune strălucită.

Asta înseamnă că are nevoie de un grad de încăpățânare care să se ia la trântă cu cel al unui catâr. Se asigură că ideea este una bună și nu renunță la ea până nu are succesul dorit.

Foarte important însă este ca această încăpățânare să nu fie doar a lui. Trebuie să învețe să îi asculte și pe cei din jur și să convingă cât mai mulți oameni că dorește binele lor, nu doar pe al lui.

 

#5 Gânditorul

Această caracteristică adaugă substanță liderului visător. El combină creativitatea, gândurile ciudate cu expertiza, cercetările și perspectiva.

Gânditorul are vizibilitate, înțelepciune și abilitatea de a crea un viitor ipotetic.

 

#6 Întrebătorul

Liderul vizionar nu are nimic de obiectat atunci când trebuie să ceară opinii expertizate. Echipa din jurul său trebuie să fie una formată din persoane care să se priceapă cel mai bine într-un anumit domeniu și care să se implice în proiect. În plus, atunci când oamenii respectivi sunt implicați, ei pun mai multă pasiune în ceea ce fac și își susțin necondiționat liderul.

 

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *