6 sfaturi pentru a fi pregătit de o performanță vocală

6 sfaturi pentru a fi pregătit de o performanță vocală

Când vocea nu cooperează, nimic altceva nu contează!

Un voice-over trebuie să știe că există anumite lucruri pe care trebuie să le facă înainte de orice reprezentație. Nu numai că aceste sfaturi sunt esențiale pentru performanță, dar sunt, de asemenea, benefice pentru a fi sigur că vei avea cea mai bună audiție posibilă.

Iată 6 moduri în care te poți pregăti pentru o performanță vocală excelentă:

 

① Somn bun

Asigură-te că dormi bine și liniștit în nopatea de dinaintea unei sesiuni de înregistrare. Culcă-te devreme și nu mânca înainte să te culci. Corpul tău are nevoie de timp pentru reîncărcare. Somnul nu este supraevaluat. Trebuie să fii odihnit și să dormi anumite ore pentru a avea performanțe în acest domeniu.

Conform anumitor studii, orele dormite înainte de miezul nopții ne ajută cel mai mult să facem față zilei care va urma și, de asemenea, aduce beneficii calității somnului.

 

② Hidratare

Probabil că ai auzit că actorii, cântăreții și speakerii trebuie să își mențină vocea hidratată, dar ce înseamnă asta de fapt? Dacă bei un pahar cu apă cu 5 minunte înainte de a înregistra, nu te va ajuta foarte mult.

Corzile noastre vocale, pentru a fi gata de performanță, trebuie să primească o cantitate semnificativă de apă cu cel puțin o oră înainte de a-ți folosi vocea.

Pentru a înțelege de ce funcționează acest lucru, gândește-te cum se pune carnea la marinat, pentru a deveni mai fragedă. Bând o cană cu apă cu cel puțin o oră înainte de a folosi vocea, ai lua măsuri pentru a-ți optimiza corzile vocale. Când sunt complet hidratate, corzile vocale devin mai elastice și îți permit să lucrezi mai mult cu vocea.

 

③ Alimentație

Alimentele sunt importante. Când, cum și ce mâncăm sunt întrebări esențiale pentru toată lumea. Există alimente și băuturi care te ajută sau îți împiedică capacitatea de a avea o performanță vocală bună și curată.

Unele alimente, cum ar fi produsele lactate, pot „pune în scenă” zgomote pe care nu le-ai anticipat. Mulți artiști vocali indică produsele lactate ca fiind ceva ce cred că le împiedică abilitatea de a vorbi la fel de bine sau la fel de ușor.

Alimentele picante pot să-ți creeze provocări, de asemenea. Fie că sunt sub formă reflux acid sau flatulență. Putem adăuga la aceată listă și băuturile carbogazoase. De asemenea, mulți voice-overi stau departe de alcool sau cafea înainte de o performanță. Asta va usca corzile vocale și vei depunde un efort mult mai mare atunci când ai de înregistrat.

În cele din urmă, pe această temă, menținerea unei igiene orale bune este o bună practică în rândul voice-overilor. Periajul dinților este un lucru important, dar ai luat în considerare beneficiile folosirii aței dentare? Orice este blocat între dinți este un candidat pentru crearea de salivă în exces.

 

④ Protejare

La fel cum un părinte satisface nevoile copilului său mic, ar trebui să „vă răsfățați” vocea și să o protejați de diferitele pericole din mediul exterior.

Elimină situațiile care știi că îți irită vocea sau îți îngreunează menținerea unei sănătăți vocale bune. Mulți voice-overi evită mirosurile puternice. Ele pot „înveseli fals”. Îți cunoști corpul și vocea mai bine decât oricine, așa că știi care sunt aceste lucruri „periculoase” și pașii pe care îi poți face pentru a-ți proteja vocea.

Poți să reduci la minimum utilizarea vocii în cazuri extreme. Unii cântăreți de operă, de exemplu, nu își folosesc vocea o zi întreagă până la reprezentație. Odihna vocală este o necesitate certă pentru oricine se bazează pe voce ca parte a profesiei lor. Acest lucru este de la sine înțeles, dar strigătul nu este niciodată o idee bună atunci când încerci să-ți protejezi vocea.

Șoapta poate pune, de asemenea, presiune pe corzile vocale. Șoapta timbrată nu este recomandată în nicio situație deoarece acele vibrații vor leza corzile vocale. Șoapta mută se folosește în situații extreme.

 

⑤ Încălzire

Vocea ta este cartea ta de vizită. Este precum un mușchi ce trebuie antrenat constant. Este cam ca o mașină. Pentru ca motorul să dea randament maxim, trebuie să-i acorzi timp să se încălzească. După ce corzile vocale sunt suficient de hidratate, încălzirea vocii este mult mai ușoară.

Portrait of a confident bearded man in plaid shirt singing with arms raised isolated on a white background

Este importantă atât încălzirea vocală, cât și încălzirea mușchilor faciali, a limbii, a aparatului fonator și cea fizică. Pentru a vedea mai multe exerciții de încălzire și de dicție (instrumentul oricărui voice-over) comandă Manualul de dicție „Șase sași în șase saci” de Carmen Ivanov.

Nu uita, ca voice-over, corpul și vocea reprezintă principalul instrument.

 

⑥ Înainte de sesiune

Poți face toate cele de mai sus și poți cădea pradă unor capcane vocale neașteptate. Iată un plan strategic pentru a-ți păstra vocea cu o oră înainte de „spectacol”. Fii treaz cu cel puțin o oră înainte să-ți folosești vocea. Acest lucru îți va oferi timp să te hidratezi corect și să mănânci ceea ce trebuie.

Bea un pahar cu apă cu o oră înainte de sesiune. Nu uita, apa își va „face efectul” la o oră după ce a fost consumată. Protejează-te de vreme rece, fum de țigară sau alergeni de sezon care îți pot afecta sinusurile.

Trăiești într-un climat rece sau uscat?

Dacă locuiești într-o regiune în care resimți temperaturi reci, poartă o eșarfă/un fular care să-ți acopere gura (și eventual nasul).

 

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Carmen Ivanov (Radio Gold FM) și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următorul curs se desfășoară în weekendul 28-29 martie 2020

 

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *