6 cuvinte pe care n-ar mai trebui să le spui la serviciu

6 cuvinte pe care n-ar mai trebui să le spui la serviciu

Chiar dacă nu ne dăm seama, în viața de zi cu zi, folosim cuvinte inadecvate de care nu suntem conștienți și care ne-au intrat în reflex. Deși pare că nu contează, acest tip de cuvinte diminuează mesajul pe care îl transmitem sau chiar îl modifică în mod negativ.

Să presupunem că nu ar conta dacă, în timp ce vorbim cu cel mai bun prieten, acționăm astfel. Însă ce se întâmplă dacă ne urmăm reflexul și la locul de muncă? Păi hai să aflăm:

#1 Aproape

“Aproape”, aproape că este un cuvânt inofensiv pe care îl folosim de câte ori avem ocazia: “Aproape am terminat raportul”, ”aproape am ajuns” și exemplele pot continua.

Și eu folosesc deseori acest cuvânt și încerc să îl scot din vocabular. De ce un cuvânt nepotrivit? Pentru că de fiecare dată când spui ”aproape am făcut ceva”, de fapt nu ai finalizat acel ceva. Așadar, data viitoare când te întreabă șeful dacă e gata proiectul, nu mai spune că ”e aproape gata”. Arată-i progresul pe care l-ai făcut până acum și convinge-l că poți termina treaba în timp util.

#2 Cândva

Problema cu ”cândva” este cam aceeași cu cea de la ”aproape” și reprezintă o lipsă de urgență. ”Cândva o să merg la sală”. Îți sună cunoscut? ”Cândva o să-l sun pe Ionescu.”

Dacă șeful te întreabă când urmează să rezolvi o problemă, nu-i spune ”cândva”. Dacă ai foarte mult de lucru, mai bine spune-i că nu poți onora cerința sa, decât să accepți prin ”cândva”-ul pe care îl folosești atât de des. Probabil că se va supăra dacă va afla că nu ai rezolvat treaba, asta deși tu i-ai zis că o vei face ”cândva”.

#3 Încerc

Cu toții încercăm să ne atingem obiectivele, dar hai să ținem asta pentru noi. La un moment dat va trebui să renunți să încerci și să te apuci de treabă. În caz contrar colegii tăi își vor pierde încrederea în abilitățile tale. În plus, cel care zice că va încerca nu va avea niciodată de câștigat. Ai angaja pe cineva care ar spune că ”va încerca să rezolve o problemă” sau pe cineva care va rezolva problema.

#4 Poate

Poate=încerc. Poate îți bag salariul luna asta. Ți-ar plăcea să auzi asta? Nu cred. Poate trebuie să dispară din vocabular.

#5 Îmi doresc să

Elimină din limbajul tău dorința de a face ceva și treci la treabă. ”Termin de calculat ultimul raport” merge mai bine decât ”îmi doresc să termin de calculat ultimul raport”.

#6 Oarecum

Nu puteam să termin articolul fără să mă trag singur de păr. Trebuie să recunosc, folosesc ”oarecum” de câte ori am ocazia. Atunci când cineva spune o prostie și nu vreau să-l jignesc folosesc ”oarecum”. Atunci când vreau să explic ceva și ”oarecum” nu reușesc să o fac așa cum aș vrea, îl folosesc. Reușesc ”oarecum” să folosesc acest cuvânt deși nu-mi doresc să fac asta.

(P) Vrei să îți schimbi job-ul sau vrei o promovare? Urmează un curs de dicție.

Sper că v-a plăcut articolul. Mult spor s-aveți.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *