Cinci voice-overi emblematici pe care trebuie neapărat să-i auzi

Cinci voice-overi emblematici pe care trebuie neapărat să-i auzi

Enumerăm, fără îndoială, cinci cei mai iconici și influenți artiști de voce din timpurile noastre. Au fost aleși nu doar pentru durata carierei lor, ci și pentru diversitatea muncii și pentru cât de iconice și de durabile au fost personajele lor în inimile tuturor fanilor de animație și film.

 

Tara Strong

Tara Strong e cea mai tânără din acest lot, dar cariera ei se întinde pe aproape 30 de ani, începând de la vârsta de 13 ani, cu rolul „Hello Kitty”. De atunci a interpretat astfel de roluri precum „Batgirl” și „Harley Quinn” din Batman, „Dil Pickles” din Rugrats și All Grown Up!, „Bubbles” din The Powerpuff Girls, „Timmy Turner” și „Poof” din The Fairly OddParents, „Raven” din Teen Titans și, bineînțeles, „Ben Tennyson” din Ben 10.

Orice fan al animației și al jocurilor video va recunoaște cu siguranță vocea Tarei. Dacă vei căuta online orice listă de actori vocali de top, ea este aproape întotdeauna prezentă în primele locuri din clasament.

 

Billy West

Dacă vorbim despre diversitate, Billy West este cu siguranță omul nostru. Poate că vorbim despre cea mai lungă listă de voci de personaje din industrie până în prezent. Și-a început cariera la începutul anilor ’80 făcând momente comice la radio (WBCN – Boston). Mai târziu, a trecut la actoria vocală printr-un serial animat de scurtă durată „The New Adventures of Beany and Cecil”, jucându-l pe unul dintre eroii principali – Cecil. Au urmat rapid diverse personaje din seriale de animație notabile, cum ar fi „Futurama”, „Jimmy Neutron” și „Teenage Mutant Ninja Turtles”.

Desigur, cine a fost suficient de curajos să preia vocea lui „Bugs Bunny” și „Elmer Fudd” după legendarul Mel Blanc și să o facă cu succes merită să fie pe această listă. De asemenea, a interpretat și alte personaje de desene animate mult iubite, precum „Shaggy Rogers”, „Popeye” și „Woody Woodpecker”. Este cu adevărat un actor versatil și cu siguranță vom auzi mult mai multe de la el.

 

Dan Castellaneta

Cine nu i-a auzit vocea lui „Homer Simpson”? Desigur, nu este cunoscut doar pentru personajul său Homer (și pentru diverse alte personaje din seria Simpsons), a interpretat și diverse roluri în mai multe seriale de televiziune și programe speciale – „Aventurile lui Dynamo Duck” și serialul animat „Înapoi în viitor : Seria animată”, „Earthworm Jim”, „ Aladdin”, „Hei, Arnold!” și „Darkwing Duck”.

Poate că nu are lista cea mai lungă de personaje în comparație cu ceilalți voice-overi din lista noastră; cu toate acestea, Dan este o voce importantă a timpului său care a câștigat deja și un premiu Annie și patru premii Primetime Emmy pentru performanță remarcabilă în arta voice-over.

 

June Lucille Foray

June Lucille Foray și-a început cariera în actorie apărând în câteva filme la începutul anilor 1940. La radio, a fost vocea lui „Midnight the Cat” și „Old Grandie the Piano” din „The Buster Brown Program”. Vocea ei a fost auzită în diferite lungmetraje Walt Disney, de la „Cenușăreasa”, „Peter Pan”, până la interpretarea bunicii „Fa” din Mulan (1998). Ea a lucrat cu studiourile Hanna-Barbara pentru animații precum – „The Flintstones”, „Tom și Jerry”, „Scooby-Doo, Where Are You!”, „The Jetsons”. Cel mai memorabil personaj pe care l-a interpretat June este „Rocky the Flying Squirrel” din serialul de desene animate „Rocky and Bullwinkle”. Lista poate continua: „Looney Tunes Show”, „Family Guy” „Garfield” etc. Se mândrește cu o carieră formidabilă în această industrie de aproape șaptezeci de ani!

June Foray este cel mai în vârstă voice-over care a primit un premiu Emmy pentru cel mai bun interpret într-un program de animație în 2012 pentru rolul „Mrs. Cauldron” din „The Garfield Show”.

Mel Blanc

Putem spune cu îndrăzneală că Mel Blanc va fi aproape cu siguranță numărul unu în lista tuturora. Cariera lui Mel a început la vârsta de 19 ani ca voice-over pentru programul radio KGW „The Hoot Owls”, unde talentul său de a crea multe personaje a fost observat pentru prima dată. În 1936, se alătură lui Leon Schlesinger Productions, care producea scurtmetraje de desene animate pentru Warner Bros. Primul său rol principal a fost atunci când l-a înlocuit pe Joe Dougherty în rolul lui „Porky Pig”. Și după cum se spune, restul a fost istorie. Mel a devenit unul dintre cei mai importanți actori vocali în timpul Epocii de Aur de la Hollywood.

Mel a exprimat vocea multor personaje memorabile (dacă nu toate) în desenele animate Warner Bros – „Bugs Bunny”, „Daffy Duck”, „Porky Pig”, „Tweety Bird”, „Sylvester the Cat”, „Yosemite Sam”, „Foghorn Leghorn”, „Marvin the Martian”, „Pepé Le Pew”, „Speedy Gonzales”, „Wile E Coyote”, „Diavolul Tasmanian”. A continuat să lucreze cu Hanna –Barbara, unde a creat un alt set de personaje iconice – „Barney Rubble” din „The Flintstones” și „Cosmo Spacely” din „The Jetsons”. Remarcabile sunt și vocile personajelor „Dino the Dinosaur”, „Secret Squirrel”, „Speed Buggy” and „Captain Caveman”. A continuat să lucreze până la sfârșitul anilor ’80, cu o carieră de peste șase decenii. Mel se numără printre puținii voice-overi care au primit o stea pe Hollywood Walk of Fame. Mel Blanc este cu adevărat cel mai prolific actor de voce din istoria industriei.

 

Aceasta a fost o listă greu de întocmit, deoarece sunt atât de mulți artiști talentați care și-au lăsat amprenta în industrie, oricât de scurtă sau lungă a fost cariera lor. Lista poate continua cu astfel de voci iconice precum Peter Cullen (Optimus Prime) sau „Kevin Conroy” (simbolul vocii lui Batman).

 

Pe lista ta cine se află?

Curs de Voice Over, în 14-15 ianuarie 2023, la București

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *