5 sfaturi pentru sănătatea vocală

5 sfaturi pentru sănătatea vocală

Schimbările meteorologice, stresul, alimentația, gândirea plus multe altele îți influențează vocea. De multe ori nu acordăm suficientă atenție și în unele cazuri este prea târziu. Vocea, pe lângă faptul că trebuie antrenată constant, necesită anumite îngrijiri uneori. Mai ales când meseria ta presupune folosirea vocii, este foarte important să-ți protejezi sănătatea vocală.

 

Iată câteva sfaturi pentru a păstra buna funcționare a resurselor tale cele mai prețioase:

 

❶ Cunoaște-ți instrumentul

Sunetul vocii tale este produs de vibrația corzilor vocale, care sunt două benzi de țesut muscular neted. Când nu vorbești, corzile tale vocale sunt deschise pentru a putea respira.

Când e timpul să vorbești, se întâmplă o serie de lucruri: corzile vocale încep să vibreze datorită aerului din plămâni. Vibrațiile produc unde de sunet care călătoresc prin gât, nas și gură, care acționează ca niște cavități rezonante pentru a modula sunetul. Calitatea vocii tale – timbrul, volumul și tonul – este determinată de mărimea și forma corzilor vocale și a cavităților rezonante.

❷ Un corp sănătos înseamnă o voce sănătoasă

Nu fuma și, de asemenea, evită fumatul pasiv. Fumul irită corzile vocale. Odihnește-te, oboseala fizică are un efect negativ asupra vocii. Fă sport regulat. Exercițiile cresc tonusul muscular. Acest lucru ajută la asigurarea unei poziții bune și mai ales a respirației, care este vitală atunci când trebuie să vorbim.

Evită apa de gură sau gargara cu substanțe chimice iritante sau care conțin alcool. Dacă este nevoie de gargară, utilizează o soluție de apă sărată. Păstrează-ți sinusurile în cea mai bună formă, făcând zilnic exerciții. Soluția salină clătește pasajele nazale, restabilește umezeala și ușurează inflamația membranelor mucoase.

 

❸ Să știi când trebuie să vorbești… și când să nu vorbești!

Încearcă să nu-ți folosești prea mult vocea. Evită să vorbești sau să cânți atunci când vocea ta este răgușită sau obosită. Boala are efecte și asupra vocii. Odihnește-ți vocea când ești bolnav.

Evită folosirea extremelor domeniului vocal, cum ar fi țipătul sau șoapta. Vorbind prea tare sau prea încet, asta poate stresa vocea ta. Evită să vorbești în locuri zgomotoase. Încercarea de a vorbi pentru a acoperi zgomotul provoacă o presiune majoră asupra vocii.

❹ Încălzește-te și respiră corect

Dimineața, fă exerciții de încălzire a musculaturii faciale (buze, limbă, maxilar, mimică) și a aparatului fonator. De asemenea, poți repeta aceste exerciții și pe parcursul zilei pentru a reduce tensiunea musculară în gât, umeri și maxilar.

Totodată, exercițiile de dicție te vor ajuta foarte mult. Exersează minimum 15 minute în fiecare dimineață.

COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

Vorbind din gât, fără a respira corespunzător,  vei pune o mare presiune pe voce. Respirația diafragmatică este indicată. Datorită ei, corzile vocale nu se vor leza, nu vei mai depune atât de mult efort și te vei simți mai bine.

 

❺ Hidratează-te!

Bea muuultă apă! Se recomandă de la șase până la opt pahare pe zi.

Limitează aportul de băuturi care conțin alcool sau cafeină, ceea ce poate determina pierderea apei din organism și asta va usca corzile vocale, laringele. De asemenea, alcoolul irită membranele mucoase.

Utilizează un umidificator în casă. Acest lucru este deosebit de important în timpul iernii sau în condiții climatice uscate. Se recomandă umiditatea de 30%. Evită sau limitează utilizarea medicamentelor care usucă corzile vocale.

 

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Carmen Ivanov (Radio Gold FM) și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următorul curs se desfășoară în weekend-ul 18-19 mai 2019

 

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *