5 obiceiuri pentru un speaker de succes

5 obiceiuri pentru un speaker de succes

Imaginează-ți că ții o prezentare în public fără să ai notițe, fără să ai emoții, iar oamenii prezenți în sală sunt conectați la tine și la ceea ce spui. Mulți dintre noi doar visează la asta, dar totul este posibil prin foarte multă muncă și prin… foarte multă muncă.

Revenind la realitate, la fel ca mine, poate că nici tu nu te-ai născut direct speaker, ci ai învățat între timp arta vorbitului în public. Tocmai de aceea voi prezenta mai jos câteva obiceiuri pe care dacă le introduci în repertoriul tău în ceea ce privește vorbitul în public, vei deveni din ce în ce mai bun.

#1 Uită de interacțiunea cu publicul

În afară de câteva întrebări adresate la început sau la sfârșit, interacțiunea ta cu publicul ar trebui să fie extrem de limitată. Foarte mulți vorbitori, în timpul prezentării, obișnuiesc să pună întrebări audienților. În cazul de față există un singur risc: acela de a plictisi. Este în natura oamenilor să se plictisească repede. Ține minte: job-ul tău este să vorbești în fața oamenilor, să îi înveți lucrurile pe care ei și le doresc și să creezi atmosfera dorită de tine.

#2 Ca un actor pe scenă

Ai urmărit vreodată un actor pe scenă? Este plin de entuziasm, zâmbitor, plin de angajament și întotdeauna convingător. Vorbitul în public nu este prea diferit. Tu ești șeful pe scenă iar cei din sală te ascultă pentru că de aceea sunt acolo. Este mult mai ușor să fii convingător dacă îți pasă despre ceea ce vorbești. Află ce este important pentru tine și vorbește din inimă. Nu ai cum să dai greș.

#3 Discursul scurt

Winston Churchill spunea: “un discurs bun este ca fusta unei femei. Lung, încât să acopere subiectul și scurt încât să creeze interes.”

Gândește-te ultima dată când ai asistat la un speech mega plictisitor. Sunt sigur că ai remarcat următoarele:

  • Speech-ul nu a fost structurat bine. Nu era clar unde își dorea vorbitorul să ajungă
  • Te-ai plictisit
  • Speaker-ul a depășit timpul alocat
  • Nu a efectuat contact vizual
  • A folosit ideile și statisticile altora

#4 Cum să începi un discurs

Uită de introduceri lungi și de mulțumiri. Este mult mai bine să acaparezi atenția publicului în felul următor:

Pune o întrebare care stimulează interesul participanților.

Povestește o întâmplare din propria experiență care ilustrează o problemă pe care ai abordat-o la curs. Discută punctele importante, scopul, obiectivele, rezultatele.

Nu ezita să glumești. Dacă este cazul folosește o glumă pentru ca cei din public să se amuze. După aceea, ei vor fi mult mai receptivi.

Spune-le care este obiectivul final al cursului. „Până la sfârșitul discursului meu, veți înțelege mai bine X” sau „veți învăța cum să Y”.

#5 Îți cunoști defectele și ai lucrat mult pentru a le elimina

Să ne imaginăm că ai tendința să eziți. Atunci când te pregătești și simulezi un discurs, observi din înregistrare că folosești foarte multe ăăăă-uri sau îîîî-uri. Aceste întreruperi, dacă sunt frecvente, sunt deranjante pentru public. Așadar, trebuie să te antrenezi până ce reușești să scapi de ele.

Dacă te bâlbâi sau stâlcești cuvintele, ar fi cazul să urmezi un curs de dicție, acolo unde vei învăța și alte elemente care te vor ajuta mult în vorbitul în public. De asemenea, poți asimila tehnici de respirație, tonalitate, ritm, intonație și pronunție, care te vor ajuta în toate discursurile ulterioare sau în situațiile în care va trebui să vorbești în fața unui public.

CURSURILE DICTIE.RO SUNT DISPONIBILE AICI


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 847

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *