5 motive pentru care să faci un curs de dicție

5 motive pentru care să faci un curs de dicție

Știu că e ciudat să citești un articol despre motivele pentru care să urmezi un curs de dicție pe site-ul www.dictie.ro, dar din păcate, în România mulți dintre oameni gândesc în felul următor: dacă am învățat să vorbesc de la doi ani, de ce aș mai da bani la 20 sau la 30 de ani să reînvăț să vorbesc, că doar eu știu să vorbesc bine de când eram mic. Asta până când se întâmplă ca cineva din anturajul tău să înceapă să te întrebe în mod repetat ce ai spus, să te pună să repeți cuvinte sau să îți spună pur și simplu că nu înțelege ce spui.

Din start, ne putem da seama că această mentalitate este una total greșită, doar că luăm măsuri cu adevărat abia când ne afectează din punct de vedere financiar, adică atunci când la serviciu șefii sau colegii își exprimă nemulțumirea în mod direct față de modul în care vorbești sau începi să pierzi clienți pentru că nu înțeleg ce le spui și pentru că modul în care tu expui lucrurile nu prezintă credibilitate, chiar dacă știi foarte bine despre ce vorbești. Indiferent dacă ești avocat, om de vânzări, PR, profesor sau educator, manager sau om de marketing, jurnalist sau invitat la televizor, trebuie să știi că dicția ta trebuie să fie impecabilă, dacă dorești să ai credibilitate și succes. Iar alte cinci motive pentru care ai nevoie de cursuri de dicție le găsești mai jos.

De ce mergem la cursurile de dicție

#1 Dicția e atitudine

Dacă schimbi modul în care vorbești, schimbi și comportamentul tău. Nu îți vei da seama de la început, dar prietenii și colegii îți vor spune că ceva s-a schimbat la tine. Dicția înseamnă atitudine, atitudinea potrivită spre succes. La cursuri vei învăța cum să îți modulezi vocea în așa fel încât să fie potrivită pentru ceea ce ai de comunicat.

 #2 Nu pronunți corect

Chiar dacă tu ai impresia că vorbești foarte bine, adevărul e că numai un specialist în domeniu îți poate spune asta. Nu puține au fost cazurile când cursanții au venit pentru a repara o problemă anume și au plecat aflând că mai au încă două probleme majore care trebuie rezolvate. Știu că ego-ul nostru este unul foarte mare, dar primul și cel mai important pas este să recunoaștem față de noi că avem o problemă ce trebuie reparată.

Dacă vorbești prea repede și îmbini cuvintele de nu se mai înțelege nimic din ele, dacă mănânci silabe, dacă nu termini cuvintele și practic înghiți sunetul final, dacă faci pauze prea mari în vorbire, sigur ai nevoie de cursuri de dicție.

#3 Îți modifici ritmul de vorbire și volumul vocii

Auzi și singur diferențele dintre un discurs plat și plictisitor și unul, pe același subiect, dar care te face să fii atent la vorbitor și te face să îți dorești să vorbești ca acea persoană. Elementele care fac diferența între aceste două tipuri de discurs sunt: volumul vocii și modulațiile vocii, ritmul vorbirii și intonația, asta dacă pornim de la premisa că în ambele cazuri pronunția vorbitorilor este bună.

Un om care vorbește prea tare va suna strident în urechile ascultătorilor, iar unul care vorbește prea încet va fi greu de urmărit, iar audiența își va pierde interesul foarte rapid. De asemenea, o persoană care vorbește foarte lent are întotdeauna un efect somnifer asupra audienței, mai ales dacă și volumul vocii este unul scăzut, iar dacă asculți o persoană care rostește o sută de cuvinte pe minut, te vei simți obosit și epuizat după primele trei minute. Ceea ce înseamnă că nu vei mai vrea să o asculți și a doua oară. Mai grav, dacă aceste tipuri de discurs nu vor avea parte de niciun fel de inflexiuni ale vocii, intonație și accentuarea cuvintelor cheie, discursul va fi un dezastru garantat.

#4 Nu vorbești corect

La cursurile de dicție vei fi corectat de fiecare dată când se strecoară o greșeală uzuală și vei începe să asimilezi informații despre cum trebuie să vorbești corect, acele informații pe care profesorii de fonetică, dacă ai avut așa ceva, ar fi trebuit să ți le predea la școală. Citim mai mereu articole despre greșelile frecvente ce apar în vorbirea românilor, însă la cursurile de dicție vom și aplica regulile care să te facă să vorbești cât se poate de corect.

#5 Pentru că ne trimit alții

Sunt două cazuri în care ne trimit alții la cursuri de dicție. Atunci când părinții observă dificultăți în articularea cuvintelor sau o vorbire neinteligibilă, așa că vrei nu vrei, vii și faci dicție. Sau cazul în care colegii de birou sau, mai grav, șefii îți spun că trebuie să faci ceva cu modul în care vorbești.

Acestea sunt și cele mai grave situații pentru că e foarte clar că tu nu realizezi ce se întâmplă cu vorbirea ta și că alții te împing de la spate, pentru că de cele mai multe ori îți doresc binele, iar în cazul șefilor, își doresc performanță.

Chiar dacă nu vrei să recunoști că ai o problemă de dicție, atunci când vei ajunge la cursuri vei constata nu doar că ai dificultăți în ceea ce privește pronunția, dar ai și soluții foarte simple care vor face ca dicția ta să fie îmbunătățită în mod vizibil, într-un timp relativ scurt.

Totul ține de conștientizarea și confruntarea problemelor pe care le ai.

Poți urma cursurile dictie.ro care îți vor oferi, pe lângă posibilitatea îndreptării problemelor de dicție, și foarte multă încredere în tine în toate situațiile în care vei fi pus să vorbești în fața oamenilor.

Nu uita: una dintre cele mai mari temeri ale oamenilor este vorbitul în public.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *