5 feluri în care încurajăm copiii să citească

5 feluri în care încurajăm copiii să citească

Ce s-ar întâmplă dacă lectura copiilor ar fi ușoară și naturală? Ce s-ar întâmpla dacă cititul ar deveni o activitate râvnită? Cât de nemaipomenit ar fi dacă copiii ar vrea să citească în loc să petreacă atâtea ore în fața telefonului sau a tabletei?

 

Există speranță. Iată 5 moduri sigure de a-i determina pe copii să citească:

 

1. Diversifică materialele de citit ale copilului tău

Amestecă materialele. Citirea contează chiar dacă copiii nu citesc cărți în fiecare zi; fie ele reviste, benzi desenate, cărți ilustrate interactive sau romane. Contează să aibă la dispoziție biblioteca în care să găsească ceea ce și-ar dori să citească într-o zi.

Dacă obișnuiești să citești ziarul dimineața, îl poți încuraja și pe cel mic să citească alături de tine și să se acomodeze cu mai multe tipuri de scriere, de citire și de subiecte.

 

2. Integrează cititul în programul zilnic

Fie că este vară sau iarnă, program de școală sau weekend trebuie să acordăm o oră și cititului. Nu este greu să facem asta și, mai mult, dacă cel mic știe că în fiecare zi va face asta, se va forma un automatism cu timpul și nu va mai depunde atât de mult efort pentru citit.

Poate îl va ajuta dacă întreaga familie citește împreună, poate cu voce tare sau fiecare pentru sine însuși.

3. Axează-te pe serii și povești cu mai multe volume

Cea mai bună metodă de a-i atrage pe copii să citească este să îi faci să „cadă” în vraja unor serii de cărți. Acest lucru îi va ține cu sufletul la gură și nu vor avea parte de liniște până nu vor termina toate volumele. În acest fel, ei vor să știe tot ce se poate despre un subiect și vor vrea să-și urmeze personajele preferate prin mai multe aventuri.

Dacă copilul nu este deloc interesat prima oară, citește prima carte împreună. Sau îi poți citi cu voce tare. Copilul tău se poate apuca de acea carte chiar și atunci când nu ești acolo!

 

4. Fă din citit o provocare

Dacă nu există diferite concursuri și activități în mediul educațional sau la bibliotecă, poți crea propria „provocare de lectură” a familiei. Poate dacă fiecare membru al familiei citește un anumit număr de cărți în fiecare săptămână/lună, toată lumea poate face ceva distractiv împreună în weekend. Tu setezi obiectivul și cu siguranță se va distra și cel mic și va conștientiza importanța cititului.

5. Fă cititul să fie „cool” pentru vârsta copiilor

Dacă toată lumea face acest lucru, copiii au mai multe șanse să o facă. Poate dacă ar afla că cititul este la modă, s-ar apuca mai ușor de citit. Unii părinți organizează vara o mică „petrecere de schimb de carte de lectură”. Ei se asigură că fiecare copil are o carte nouă în mână înainte de începerea verii.

Este la modă și, mai mult, pot afla din ce în ce mai multe lucruri și vor ști mai multe decât ceilalți copii. Este important atât pentru vocabular, cât și pentru imaginație, informație și dezvoltarea abilităților de comunicare și exprimare.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *