4 preconcepții despre public speaking

4 preconcepții despre public speaking

Nu înveți să devii un vorbitor bun, te naști astfel

Toată lumea poate deveni un vorbitor mai bun prin studiu și practică. Te-ai născut cu echipamentul de bază necesar pentru a vorbi în public – plămâni și  gură. Găsește oameni care te pot învăța să faci performanță, documentează-te, învață, aplică, exersează, observă-te și vei vedea că imposibilul devine posibil.

 

Poți învăța să vorbești în fața unui public exersând singur 

Poate fi un argument destul de egoist, deoarece presupune că numai tu știi ce este bine și doar tu știi cum să te îmbunătățești. Majoritatea oamenilor își dezvoltă o abilitate pur și simplu practicând-o mai mult. Dar dacă vrei să te îmbunătățești, trebuie să cauți informații din exterior. De aceea oamenii apelează la un instructor pentru lecțiile de schi, de exemplu. Poate în 5 ani ai putea învăța singur să schiezi, dar există și riscul să faci un accident care să te țină departe de pârtie pentru tot restul vieții. De aceea avem în jurul nostru instructori, antrenori, consilieri etc. Ei ne pot ajuta să atingem perfecțiunea.

 

A vorbi în public înseamnă doar a comunica o idee (conținutul nu contează)

Este precum ai spune că un referat de nota 10 este acela care nu conține greșeli gramaticale. Un eseu bun ar trebui să fie impecabil din punct de vedere gramatical și al punctuației, dar are nevoie și de conținut bun. Același lucru este valabil și pentru un discurs. Când ascultăm un discurs, judecăm vorbitorul în funcție de ceea ce spune, precum și în funcție de modul în care îl spune. Un discurs fără substanță nu va schimba nimic în mintea sau sufletul spectatorilor.

 

Citirea discursului pe scenă înseamnă public speaking

Un sfat extrem de util atunci când îți creezi discursul este să-l scrii precum vorbești. Un discurs reprezintă un act de comunicare. Citirea unui discurs subminează acest lucru și chiar te poate face de fapt mai emoționat. Dacă ai avea o conversație cu un prieten despre problemele tale și ai începe brusc să citești ce ai de comunicat, conversația ar avea de suferit. De ce? O conversație este dinamică și se bazează pe comunicarea cu cealaltă persoană. Un discurs este precum o conversație cu publicul. Tu vorbești sau comunici?


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 499

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *