4 lucruri despre public speaking pe care le poți învăța din stand-up comedy

Pare destul de simplu să fii actor de stand-up comedy: intri pe scenă și începi să spui glume. Nu ai liste cu subpuncte, nici ecrane cu prezentări, nici pauze –  există doar comediantul care vorbește întruna și ține în priză publicul.

Ei bine, realitatea e că stand-up-ul nu este atât de simplu pe cât pare. Trebuie să stăpânești o mulțime de abilități, asta pe lângă faptul că trebuie să ai îndeajuns de mult umor cât să-i faci pe oameni să râdă încontinuu timp de două sau trei ore. Comedianții știu cum să își țină audiența conectată, ceea ce înseamnă că ai foarte multe lucruri de învățat despre vorbitul în public de la oamenii amuzanți care ne fac să râdem.

#1 Folosește-te de emoții pentru a crea o legătură cu publicul

Oamenii tânjesc să se conecteze cu alți oameni. De cele mai multe ori, atunci când un comediant începe spectacolul, el împărtășește o poveste penibilă pentru el, dar amuzantă pentru cei din sală. Imediat după asta, se creează o conexiune între vorbitor și audiență și cei care asistă se identifică cu persoana din fața lor.

În cazul tău, poți profita de primele minute ale prezentării sau ale întâlnirii prin povestirea unei întâmplări care să se raporteze la audiență.

Nu mai sta pe gânduri. Vino la un curs de dicție personalizat.

#2 Folosește-ți vocea pentru a crea imagini

Comedianții se folosesc de propriile voci pentru a-și duce audiența într-un alt loc și în alt timp. Folosesc descrieri ample și își modulează vocea astfel încât să picteze imaginea dorită de ei.

De obicei, se asigură că dețin un microfon bun care să le permită să își schimbe tonalitatea vocii și să schimbe volumul vocii, de la țipăt la șoaptă.

Ce putem să învățăm din asta? Că ne putem folosi vocea pentru a crea persoanei din fața noastră o imagine total diferită de ceea ce vede. Vă spun garantat, că soluția de mai sus este mai bună decât dacă încerci să explici ceva prin intermediul unui PowerPoint.

#3 Limbajul non-verbal este extrem de important

Mulți comedianți preferă să aibă un microfon cu stativ, ceea ce le permite să aibă o mai mare libertate de mișcare, folosindu-se de ambele mâini. Ei se bazează foarte mult de mișcările corporale pentru că ele acompaniază poveștile și glumele. Întotdeauna mișcările sunt ample, astfel încât să acopere toată scena și fiecare om din sală să-i vadă.

Nu trebuie să exagerezi atunci când vorbești în public, dar este necesară folosirea limbajului non-verbal pentru a complementa cuvintele. De asemenea, dacă nu te simți în largul tău atunci când ții un microfon în mână sau când stai lângă un microfon cu stativ, exersează în timpul liber cu ceva asemănător, cum ar fi o mătură sau un obiect care să imite un microfon.

#4 Structurează-ți discursul

Deși pare că totul este improvizat, actorii de stand-up comedy acordă destul de multă atenție atunci când vine vorba despre structura discursului. Glumele sunt alese cu atenție și aproape de fiecare dată actorul se întoarce pe câteva glume cu care publicul s-a familiarizat pentru a crea unele noi.

Data viitoare când urmărești un actor de stand-up comedy pe scenă analizează-l și încearcă să îi descoperi secretele, pentru ca mai apoi să le aplici pentru propria ta prezentare.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *