3600 de cuvinte noi în DOOM3

3600 de cuvinte noi în DOOM3
Limba română este în continuă schimbare. Numai pandemia a adus cu ea, pe lângă ravagii, o mulțime de cuvinte noi. Se văd din ce în ce mai clar influențele occidentale. Dacă acest lucru este bun sau nu, se va vedea peste ani. Cert este că, și cu anumite cuvinte noi, și fără, analfabetismul funcțional este la cote alarmante, mulți copii (nu mai spunem de adulți) din România nu știu să scrie și să citească, cu alte cuvinte nu știu noțiuni de bază.
Aproximativ 3600 de cuvinte noi vor fi introduse în nouă ediție a Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic (DOOM) al Limbii Române – DOOM3.

✒ Câteva dintre cuvintele noi care vor apărea sunt:

REMEDIAL (adjectiv) – cu sensul „care remediază”;
SELFIE (substantiv neutru) – cu pluralul „selfie-uri”; desinenţa „-uri”, respectiv articolul hotărât se ataşează cu cratimă: selfie-uri, selfie-ul;
PROF (substantiv) – cu pluralul „profi”.

 

„Nu sunt modificări spectaculoase, pentru că nu vrem să facem revoluţie… Sunt cuvinte nou introduse şi normate, aproximativ 3.600, au fost efectuate modificări la intrări deja existente, în jur de 3.000, dar nu neapărat de normă, mai mult de accentuare. Pentru verbe, de exemplu, am inclus formele pentru toate persoanele, pentru că există şi vorbitori care nu sunt nativi şi au nevoie de acestea”.

directorul Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române, Adina Dragomirescu

✒ Schimbări apărute:

✏ În cazul unor cuvinte cu două variante de pronunţie a fost păstrată forma cea mai des folosită (dar nu și cea corectă uneori): de exemplu TRAFÌC a fost înlăturat și a rămas în vigoare varianta TRÀFIC. Nu cred că s-a plâns cineva că acest cuvânt are două variante. Acest lucru este discutabil. Suntem printre puținele națiuni, dacă nu singura, care are două variante de pronunție pentru anumite cuvinte. De ce se întâmplă acest lucru? O variantă este cea academică, cea corectă, cea care ar trebui folosită, iar cealaltă variantă este pentru oamenii care nu au putut să se adapteze, pentru oamenii cărora li s-a părut extrem de greu varianta academică (care e aproape identică cu cealaltă, nu presupune eforturi mai mari în ceea ce privește pronunția).
✏ Ziua a doua a lunii poate fi pronunţată și DOUĂ NOIEMBRIE, și DOI NOIEMBRIE. Aceeaşi variaţie este acceptată şi când structura este însoţită de substantivul „data”: în data de doi/două noiembrie, tot conform DOOM 2021.
✏ Dacă înainte MAUSOLEU se despărțea în silabe MAU-SO-LEU, acum substantivul se desparte în silabe MA-U-SO-LEU. 

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *