3 exerciții care te ajută să îți îmbunătățești dicția

3 exerciții care te ajută să îți îmbunătățești dicția

Ai ascultat vreodată radioul și ai avut senzația că nu înțelegi ce spun oamenii la radio? Sau mai rău, nu pricepi niciun cuvânt din melodiile difuzate? Câteodată poate fi frustrant pentru ascultător să pățească așa ceva. Dar totul poate fi rezolvat cu câteva exerciții de dicție foarte simple, astfel ca cei care te asculta sa nu fie nevoiți sa facă un efort in a te înțelege.

Nu uita, niciun skill nu poate fi dezvoltat decât prin exerciții susținute timp de minimum 21 de zile. Iată trei modele de exerciții simple care îți vor îmbunătăți dicția.

  1. Exerciții de încălzire a aparatului fonator

Mișcă buzele și maxilarul în toate direcțiile în așa fel încât toți mușchii implicați în procesul de fonație să fie puși în mișcare. Apoi deschide de câteva ori gura mare, ca la dentist.

  1. Înregistrază-te!

De cele mai multe ori ne concentrăm pe alte aspecte ale vorbirii, în afară de pronunție. Ele pot fi volumul vocii, intonația sau ritmul. Însă dacă te-ai înregistra atunci când vorbești în mod normal, vei observa că multe dintre sunetele din finalul cuvântului nu se aud, se pierd sau se contopesc cu cuvântul de dinainte.

Vei observa, de asemenea, că sunetele care dispar din vorbire sunt mereu aceleași. Asta înseamnă că va trebui să fii mai atent atunci când va trebui să pronunți cuvintele care conțin respectivele sunete.

  1. Izolează consoanele de vocale

Chiar dacă pare contraproductiv, încearcă să delimitezi clar consoanele de vocale, să pronunți mai apăsat consoanele și cu gura mai larg deschisă vocalele. Vei observa o mare îmbunătățire în discursul tău.

De asemenea, trebuie să faci diferența dintre cuvintele care conțin un diftong și cele în care vocalele sunt în silabe separate. Ele se pronunță complet diferit. Nu uita, oricând poți apela la manualul de dicție Șase sași în șase saci, sau poți veni la cursurile de dicție susținute de trainerii noștri.

Mult succes!


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *