12 idei pentru a profita la maximum de vocea ta

12 idei pentru a profita la maximum de vocea ta

Glasul tău este unic. Alții știu cine ești la celălalt capăt al unui apel telefonic înainte de a-ți spune numele. Îți sună telefonul. Răspunzi, iar apelantul salută, fără a se identifica. Cu toate acestea, imediat îi recunoști vocea – chiar dacă nu ai vorbit cu ea/el de mai bine de zece ani. Cum poți face asta? Nu există niciun mister, pentru că vocile sunt extrem de distincte și au un fel de „semnătură” a noastră. Vocea ta ești tu.

În acest caz, vei dori să profiți la maximum de vocea ta, mai ales atunci când vorbești unui public. Iată 12 pași a avea cea mai bună voce.

 

🗣 Înainte de a vorbi, fii amabil cu corzile tale vocale evitând apa rece, care constrânge mecanismul de vorbire. Pentru a-ți potoli setea, bea lichide la temperatura camerei. Și stai departe de cafea. Aceasta usucă gâtul și există șanse să provoci leziuni forțând vocea.

 

🗣 Fii fluent. Lasă cuvintele să se „așeze” natural, fără prea multe pauze inutile, fără să pari că în acel moment cauți cuvântul următor. Acest manierism distrage atenția ascultătorilor, care ar putea crede că ai uitat ceva.

 

🗣 Vorbește pe tonul conversațional obișnuit. Nu este nevoie să suni ca un radiodifuzor, pentru că nu ești unul. Publicul dorește să creadă că o persoană vorbește cu ei personal.

 

🗣 Ia în considerare vorbitul mai alert. Fii mult mai angajat în convorbirile tale. Ascultătorii te pot înțelege când vorbiți într-un ritm mai alert deoarece mintea noastră poate absorbi cuvintele de două sau de trei ori mai repede decât rata de vorbire normală. Nu trebuie să exagerezi ca voice-overii care spun la finalul reclamei „pentru mai multe informații consultați medicul de familie sau farmacistul”. Poți aborda un ritm ușor accelerat, care să nu se simtă artificial.

 

🗣 Oferă ascultătorilor o schimbare de ritm/ton pentru a sublinia cele mai semnificative puncte/idei, mai ales în timpul încheierii. Folosește „frâna vocală”.

 

🗣 Enunță clar. Dicția este cartea ta de vizită. Pierdem ascultătorii când se întreabă: „Ce a spus?” Pronunță cuvintele, astfel încât oamenii să le înțeleagă imediat. Din nou, totuși, evită extremele. Vorbește clar, dar nu ca un robot.

🗣 Menține un volum plăcut. Volumul ideal permite tuturor celor din audiență să te audă clar. La fel cum modifici tonul ocazional, variază și volumul pentru a oferi publicului o schimbare.

 

🗣 Pentru a înțelege tonul vocal, gândește-te la o scară muzicală. După cum știi, există note înalte, note de mijloc și note mici. Vorbind, termenul „monoton” implică faptul că vorbitorul se deplasează în jurul unei game înguste. Tonurile monotonele adorm audiențele, ceea ce nu dorești să ți se întâmple.

 

🗣 Respiră corect. Produci tonuri vocale extrem de atractive atunci când respiri regulat, generând sunete din diafragmă. Sunetele superficiale care ies din gât pot sună urât și va face publicul să nu mai aibă atât de multă încredere în tine și vorbele tale.

 

🗣 Pauze ocazionale. Amintește-ți că o pauză nu pare niciodată la fel de lungă pentru public, așa cum ți se pare ție. Pauzele te ajută să subliniezi anumite puncte, oferă publicului câteva secunde de odihnă mentală și aduce varietate împreună ​​cu ritmul, tonul și volumul.

 

🗣 Analizează-ți vocea. Înregistrează-ți discursurile și ascultă-le după aceea. Nu trebuie să folosești echipamente scumpe și voluminoase. Este ok și telefonul mobil pentru o analiză amănunțită.

Desigur, cel mai eficient mod de a-ți analiza calitatea vocală este de a solicita serviciile unui trainer specializat. Acesta îți va oferi feedback obiectiv, va face o analiză și îți va recomanda ce ai de făcut pe viitor.

CURS DE VOICE-OVER

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Carmen Ivanov (Radio TANĂNANA) și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi. 

Următoarele cursuri se desfășoară în weekendurile 23-24 ianuarie sau 20-21 februarie 2021.

CURS DE PUBLIC SPEAKING

Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și păianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.

La cursul de public speaking înveți cum să îți controlezi această teamă și cum să te simți confortabil atunci când ești pus în situația de a vorbi în public.

Următorul curs începe pe 6-7 februarie 2021.

Carmen Ivanov (PRO TV), Mihai Crăciun (Radio TANĂNANA) îți arată calea către arta vorbirii în public.

 

🗣 Folosește-ți propria voce, fără a imita pe nimeni. Roger Ailes, președintele Fox Broadcasting, spunea că „nimeni nu te poate juca la fel de bine decât tu însuți”. Vocile noastre sunt la fel de unice ca amprentele noastre. Acceptă-ți vocea apoi cultivă-ți abilitățile vocale.

În scurt timp, vei aștepta cu nerăbdare să te „confrunți” cu publicul. Și în scurt timp, publicul tău îți va oferi nivelul de atenție în timpul discursului tău – și comentariile de susținere de după aceea – pe care le-ai visat.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *