10 sfaturi pentru vorbitul în public

10 sfaturi pentru vorbitul în public

Vorbitul în public nu e tocmai un lucru ușor, de aceea m-am gândit să vă ofer zece sfaturi care ar putea ajuta orice viitor vorbitor în public aflat în dificultate.

Cunoaște-ți tema

Indiferent de ceea ce ai de vorbit în public, alege-ți o temă pe care o stăpânești, de care ești sigur și pe care o poți duce la bun sfârșit indiferent de situație. Folosește-te de umor, de povești personale și de un limbaj prietenos, astfel încât ceea ce spui să-ți fie ușor.

Repetiția

Exersează, iar și iar. Repetă discursul tău cu voce tare. Cronometrează-te și așteaptă-te să îți rămână timp la dispoziție, iar, dacă într-adevăr îți rămâne, gândește-te la ce ai mai putea să adaugi.

Fă cunoștință cu publicul

Îți recomand să saluți participanții care intră în sală, astfel îți va fi mai ușor să le vorbești. De obicei, te înțelegi mai bine cu un grup de prieteni, spre deosebire de un grup de străini.

Acomodează-te cu locul

Vino mai devreme la locul unde este programată întâlnirea. Plimbă-te prin jur, probează microfonul și încearcă să te acomodezi cu sala.

Relaxează-te

Nu sta încordat. Fii relaxat și stăpân pe tine. Înainte să te adresezi publicului numără până la trei și apoi începi. Transformă-ți energia negativă în entuziasm.

Prinde încredere

Imaginează-te pe tine în timp ce vorbești, gândește-te la vocea ta clară și plină de încredere. Imaginează-ți că cei din sală te aplaudă. Toate acestea te vor ajuta să prinzi curaj și încredere.

Gândește-te ce vrea audiența

Publicul vrea ca tu să fii interesant, să le oferi informații folositoare și să fii distractiv. Fii pozitiv!

Nu-ți cere scuze

Nu te apuca să-ți ceri scuze în fața publicului din cauza ticurilor nervoase. Dacă vei face asta, vei atrage atenția asupra lor. Dacă nu o faci, probabil că nici nu le vor observa.

Concentrează-te pe mesaj

Focusează-ți atenția pe audiență, nu te gândi la problemele tale personale. Lasă deoparte anxietatea.

Câștigă experiență

În mare, discursul tău ar trebui să te reprezinte așa cum ești. Caută să-ți îmbunătățești tehnica. Urmează cursuri specializate și nu abandona până ce îți găsești ritmul.

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *