10 sfaturi pentru a înregistra un text

10 sfaturi pentru a înregistra un text

Nu trebuie să fii un voice-over profesionist, cu mulți ani de experiență, pentru a înregistra un text. Cu toate acestea, vrei să acorzi atenție la ceea ce faci și să creezi cea mai bună lucrare posibilă. Astăzi vom analiza ce poți face pentru a obține cea mai bună narațiune. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să ai cea mai bună înregistrare a unui text:

 

2 greșeli frecvente:

↘ microfonul prea aproape de gură;

↘ zgomotele de fundal;

 

① Poziționează microfonul în poziția corectă

Dacă ești prea apropiat de microfon, vei obține un sunet distorsionat; iar dacă te situezi prea departe de microfon, vei obține zgomot de fundal cu un sunet mai puțin inteligibil.

Prin setarea microfonului de la 6 la 12 centimetri vei obține o voce clară. De asemenea, asigură-te că microfonul nu se află în imediata apropiere a calculatorului, astfel încât acesta să nu preia zgomotul ventilatorului.

 

② Înregistrează un demo pentru a te asigura că sună bine

Înregistrează o demonstrație rapidă pentru a te asigura că totul funcționează așa cum ar trebui. De asemenea, este recomandat să închizi alte aplicații care nu sunt necesare în acel moment.

 

③ Ascultă demo-ul cu căști

Căștile ajută la izolarea sunetului și vei putea observa problemele eventuale mai bine decât dacă asculți la difuzoare. Acest lucru este valabil mai ales dacă utilizezi un laptop, deoarece difuzoarele lor au tendința de a nu reda întocmai toate greșelile.

 

 

④ Mai întâi narațiunea, apoi animațiile

De obicei, este recomandat să înregistrezi mai întâi textul, apoi să sincronizezi animațiile. Acest lucru te va ajuta să te concentrezi pe redarea celei mai bune narațiuni posibile fără a fi distras, încercând animațiile.

 

⑤ Asigură-te că script-ul este ușor de citit

Citește textul de minimum 5 ori pentru a te asigura că nu întâmpini niciun fel de probleme. Caută cuvinte sau fraze în care s-ar putea să te încurci în timp ce înregistrezi.

În ceea ce privește scenariul real, unii oameni citesc de pe ecranul computerului. Este de preferat imprimarea scenariului. Dacă asta vei face și tu, nu strânge tot textul într-un paragraf minuscul, cu un font de 8. Lasă suficient spațiu alb, astfel încât ochii să nu obosească. De asemenea, asigură-te că este luminată sufiecient camera în care înregistrezi.

 

⑥ Ridică-te în picioare în timp ce înregistrezi

Vei fi mai energizat și vei putea respira mai bine. Dacă stai așezat, nu te îngrijora. Stai drept și ține bărbia sus. Nu o lăsa să cadă în piept.

 

⑦ Să te hidratezi și să ai la dispoziție o mulțime de lichide

Păstrează-ți vocea hidratată cu apă sau ceai cald. Evită cafeaua, băuturile carbogazoase și produsele lactate.

 

⑧ Scapă de consoanele explozive

În general, sunetele ocluzive (consoanele ocluzive care se articulează printr-o ocluziune a canalului fonator, urmată de o explozie –  consoane explozive) sunt cele auzite atunci când pronunțăm litere precum „p” și „b”; ele apar în mod natural în vorbire. Imaginează-ți că ții o lumânare aprinsă în fața gurii în timp ce vorbești: aceste sunete vor face ca flacăra să pâlpâie sau chiar să se stingă.

Sunetele explozive pot fi intensificate dacă ai gura prea aproape de microfon atunci când înregistrezi. Ele la rândul lor interacționează cu diafragma microfonului. Un scut împotriva zgomotelor sau un filtru acționează ca o barieră între aceste sunete și microfon, cu scopul de a elimina complet orice sunet nelalocul lui în produsul final.

Dacă ești prea aproape de microfon, consoanele explozive precum „p”, „b”, „s” vor eroda în cele din urmă capsula microfonului.

 

⑨ Înregistrează 10 secunde de tăcere

Prin înregistrarea unei anumite bucăți de liniște, ai o modalitate de a detecta posibilul zgomot ambiental și de a folosi un proces de eliminare a zgomotului. Dacă se întâmplă să ai zgomot ambiental (cum ar fi un aparat de aer condiționat), vei putea să filtrezi o parte din zgomot.

 

⑩ Relaxează-te și nu te grăbi pe text

Citirea scenariului este foarte importantă. Folosește un ton de conversație. Pretinde că vorbești cu cineva mai degrabă decât să citești pur și simplu un scenariu. Dacă te încurci, lasă o pauză și continuă. Este destul de ușor să elimini eroarea din audio.

De asemenea, pentru a avea un discurs pe măsură și pentru a înregistra fără probleme trebuie să ai o dicție impecabilă. Și acest lucru necesită muncă, timp, ascultare, efort. Și o dicție bună te ajută să-ți îmbunătătești atât vocea, cât și încrederea în tine. Și o dicție bună impune respect.

 

COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

 

 

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Carmen Ivanov (Radio Gold FM) și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următorul curs se desfășoară în weekend-ul 23-24 februarie, la sediul Dicție.ro Tache Ionescu nr. 5, ap 01, București, durează 12 ore și costă 150 de euro.

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *