10 sfaturi de limbaj non-verbal pentru o comunicare mai bună

10 sfaturi de limbaj non-verbal pentru o comunicare mai bună

Atunci când vrem să livrăm un mesaj, nu ne ajutăm doar de cuvinte ci și de gesturile pe care le facem. Aceasta este cea mai puternică legătură între abilitățile de comunicare și limbajul non-verbal. Chiar dacă nu pare atât de important, modul în care ținem mâinile sau picioarele atunci când interacționăm cu cineva este vital dacă vrem ca mesajul să ajungă la interlocutor într-o formă cât mai apropiată de cea pe care vrem s-o transmitem.

#1 Nu-ți încrucișa mâinile sau picioarele

Pentru a arăta oamenilor că ești deschis, chiar trebuie să te deschizi și tu, nu să stai picior peste picior sau să îți încrucișezi mâinile. Probabil toată lumea știe deja că aceste poziții sunt unele defensive, de gardă, și că ar trebui evitate în orice circumstanțe. De asemenea, statisticile arată că reții mai bine cu 38% informațiile dacă nu faci unul dintre aceste gesturi.

#2 Păstrează contactul vizual

Ca să-ți arăți interesul într-o conversație trebuie să te uiți în ochii partenerului de discuție. Totodată este bine să aprobi dând din cap pentru a arăta celui care povestește că ești atent și că înțelegi ce vorbește. Totuși, încearcă să nu te holbezi, s-ar putea să pară ciudat. Încearcă să pari cât mai natural.

#3 Râzi cu toată fața

Oamenii își vor da seama că râzi fals atunci când râzi doar cu gura. Zâmbitul sincer nu implică doar arătatul dinților ci întreaga expresie facială: sprâncene, obraji, pleoape.

#4 Nu arăta spre oameni

Toată lumea știe că arătatul cu degetul este un gest urât, însă toți continuă să îl facă. Dacă faci des gestul ăsta, trebuie să înveți să te controlezi pe cât de mult posibil și să te gândești, în timp ce îl faci, dacă la capătul degetului ai fi tu, cum te-ai simți.

#5 Nu apleca umerii

Atunci când îți apleci umerii și mâinile, devii mai greu de remarcat. Oamenii vor ști că ești acolo doar dacă îți ții pieptul în față. Desigur, nu trebuie să arăți ca un superman constipat, însă poziția asta nu îți poate aduce decât beneficii.

#6 Nu te distanța de partenerul de dialog

Încearcă să păstrezi o distanță decentă față de partenerul de discuție. Dacă te vei îndepărta prea tare de acesta, îl vei face să se simtă ciudat.

#7 Nu-ți întoarce picioarele

Pe cât de straniu ar suna, picioarele sunt cea mai sinceră parte a corpului. Chiar dacă îți poți controla tot corpul, din păcate nu-ți poți controla poziția picioarelor. Dacă îți ții picioarele un pic mai îndepărtate, vei părea încrezător și vei ști că ai o poziție confortabilă. Totodată, este dificil să te concentrezi mereu pe poziția lor, însă măcar vei ști când te afli într-o poziție mai defensivă și vei putea să remediezi asta atunci când vei observa.

#8 Zâmbește și râzi

Dintr-un motiv sau altul, oamenii sunt mai atrași de cei care râd și zâmbesc sincer. Atunci când un străin se apropie de tine și îți vorbește, încearcă să zâmbești. Vei părea prietenos și deschis.

#9 Nu-ți ține capul în jos

Nu-ți ține capul prea sus, pentru că oamenii vor fi tentați să creadă că ești arogant, însă nu îl lăsa prea jos pentru că vei putea părea timid. Capul lăsat în jos creează impresia de vinovăție și acționează ca o barieră de comunicare pentru cei din jur.

#10 Nu ține nimic în dreptul inimii

Dacă te afli la o petrecere ar fi bine să nu îți ții paharul aproape de piept. Acest gest este considerat unul închis și distant. Dacă ții o băutură în mână, pur și simplu ține-o aproape de picior pentru a nu crea o barieră între tine și partenerul de dialog cu ajutorul ei.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *