Președintele Franklin D. Roosevelt spunea într-un discurs că „nu avem de ce să ne fie frică decât de frica însăși”. Pentru cei care suferă de anxietate atunci când vine vorba de vorbitul în public, acest citat poate să rezoneze puternic cu ei.
Să presupunem că nu îți dai seama că glosofobia te însoțește mereu în discursurile tale. Este posibil ca simptomele să fie mai subtile sau poate că provin dintr-o direcție total diferită. Dacă modul în care gândești, simți și răspunzi pare să implice o altă problemă, este posibil să nu-ți dai seama că de fapt ți-e frică de vorbitul în public.
Glosofobia reprezintă frica persistentă, anormală, uneori excesivă și irațională de a vorbi în public. Este caracterizată ca fiind un tip specific de fobie situațională. Persoanele cu acest diagnostic prezintă stări de anxietate ori de câte ori trebuie să vorbească în fața unui public și trebuie să depună un efort mult mai mare pentru a se concentra la ce au de făcut.
Frica de scenă, de a vorbi în public este de multe ori în mintea noastră. Iată 10 semne că s-ar putea să ai de-a face cu o formă „ascunsă” de frică care se poate deghiza de multe ori în altceva. Depășirea anxietății de vorbire nu este niciodată ușoară. Asta implică puțină gândire și autoexaminare pentru a te ajuta să-ți dai seama ce se întâmplă cu adevărat.
① Focus pe tine și nu pe audiență
Cel mai bun loc pentru a începe acest proces este de la o altitudine suficient de mare, unde poți vedea lucrurile clar – cu alte cuvinte, vederea de ansamblu. În acest caz, asta înseamnă „să-ți ții capul la locul potrivit”.
E firesc să te gândești la tine și să vrei să te descurci bine atunci când vorbești în public. Problema, desigur, gândești că este vorbitul în public. Cu cât te gândești mai mult la tine, de fapt, cu atât mai greu îți va fi să ajungi pe aceeași lungime de undă cu cei care te ascultă. Dacă te gândești la propriul răspuns înseamnă că nu ești preocupat de al lor. Contează de ce ești acolo și ce vrei să spui, să transmiți.
② Procesul nu succesul
Dacă îți faci griji pentru prezentarea ta, de fapt, acest lucru îți va îngreuna performanța. Da, asta poate suna confuz. Acest lucru se mai numește și paradoxul actorului. Cu alte cuvinte, nu poți avea o performanță bună încercând să performezi bine.
Actorii lucrează cu conținutul personal, dar cu adevărul; realitatea a ceea ce se întâmplă în scenariu și modul în care reacționează personajul. Niciun actor nu se gândește la sine în momentul spectacolului. Un actor nu se gândește la el și la ce trebuie să joace/să interpreteze, el pur și simplu este, există pe scenă. Ca actor, prezentator, om de scenă, etc. trebuie să fii prezent întru totul, să fii spontan și să te adaptezi situației și publicului. Nu poți ști niciodată înainte cum va reacționa publicul, oricât de sigur ai fi pe prezentarea ta. Trebuie să te poți adapta la orice situație.
③ Cele mai grave scenarii
S-ar putea să nu ai tipul de personalitate care gândește și își imaginează cele mai rele scenarii posibile cu privire la ceva ce se va întâmpla. Datorită propriei implicări emoționale, rezultatele posibile care îți apar în minte pot părea perfect naturale. Totuși, câteva momente de gândire rațională pot evapora aceste gânduri.
Ideea este că, dacă mintea ta tinde să găsească aceste gânduri parazite, înseamnă că ești pe un teritoriu mai mult negativ decât pozitiv. Nu poți controla viitorul, trecutul nici atât. Fii prezent și conștient aici și acum. Lasă-te modificat în timp real de ceea ce te înconjoară. Nu forța lucrurile. Această „chinuire” de a face prea mult se vede din exterior și îți alimentează gândurile parazite.
④ Nu deveni un cititor de minți
Vorbind despre minți și încercând să-i descifrezi funcționarea interioară: cum arată mingea ta de cristal? Îți arată lucrurile clar? Te asigură că vei fi perfect la toate discursurile și prezentările tale?
O manifestare clasică de reținere atunci când trebuie să vorbești în fața unui public este de a-ți imagina că știi ce gândește publicul și de a asocia faptul că ești îngrijorat cu un lucru rău. De fapt, a crede că publicului chiar îi pasă de tine sau că se gândește la tine este de obicei o mentalitate eronată. Nu uita: este importantă înțelegerea și răspunsul ascultătorilor cu privire la mesajul tău. Și oricum se gândesc la ei înșiși, nu la tine.
⑤ Ai impresia că trebuie să fii cel mai bun vorbitor
Aici avem un exemplu foarte subtil de frică de vorbit în public. Din nou, mulți vorbitori sunt îngrijorați excesiv de performanță și nu de proces și, mai rău, ratează în totalitate situația de a vorbi. Poate o expunere prea mare la vorbitori motivaționali face parte din problemă. Da, toți vrem să devenim cei mai buni vorbitori. Dar până a ajunge acolo, trebuie să construim, să ne antrenăm constant și să ne construim un set de abilități pe care ne putem baza în orice situație. Este imposibil să știm să stăpânim atâtea lucruri dintr-o dată.
Treaba ta când vorbești cu un grup este să comunici cu succes despre subiectul respectiv. Când trebuie să ții un discurs, publicul se așteaptă să fii un bun comunicator. Încercarea de a fi excelent nu funcționează (vezi paradoxul actorului, ②). De asemenea, arată că în profunzime, este posibil să simți că nu ești suficient de bun. Dar „suficient de bun” este obiectivul corect!
⑥ Pregătire excesivă prealabilă – „Nimic nu poate merge greșit”
Te-ai pregătit vreodată atât de mult încât totul a fost un eșec? Ți-ai spus vreodată „Mai bine să am o mulțime de lucruri despre care să vorbesc, ca să nu termin prezentarea prea repede”? Nu trebuie să regizezi nimic, nici cum vei spune textul, nici la ce paragraf vei ridica mâna, nici la ce parte te vei plimba pe scenă. Aceste lucruri nu se pregătesc dinainte. Desigur, poți face asta. Dar acolo te vei pierde gândindu-te doar la acel scenariu mental și pierzi din vedere scopul principal pentru care ești acolo.
De cele mai multe ori este mai bine să fii stăpân pe un singur subiect, decât să vrei să vorbești despre o mie de lucruri superficial. Trebuie doar să fii stăpân pe subiect, să ai în minte o structură clară și să fii pregătit pentru întrebările din partea publicului. Nu vrei ca oamenii să plece dezamăgiți de la prezentarea ta.
⑦ Memorarea pe de rost
Unii spun „Am tendința de a-mi memora discursul cuvânt cu cuvânt, astfel încât nimic să nu meargă prost”. În cazul acesta totul va merge prost. De ce să nu improvizezi? De ce să nu aștepți să privești publicul și să vezi ce stil de prezentare i s-ar potrivi, cum le-ai spune textul acelor oameni? Orice discurs, fie el învățat pe de rost sau nu, se adaptează în funcție de audiență.
Publicul își dorește un vorbitor care să cunoască subiectul și să le poată vorbi cu ușurință despre acesta. Nu vor ca cineva să citească dintr-un manuscris și nici nu vor să audă un recital obosit. Fii prezent și răspunde situației organic, real, aici și acum. Da, te poți gândi dinainte ce întrebări ai putea să primești, dar nu le analiza foarte tare. Tu trebuie să atragi publicul de partea ta, trebuie să fii prietenul lor.
⑧ Cursuri peste cursuri pentru a deveni expert
Mulți vorbitori anxioși ajung să se înscrie cu o săptămână înainte de prezentare la un curs specializat, un curs în care să învețe cum se lucrează cu un Power Point sau un curs de dezvoltare a unei abilități despre care spun ei că trebuie imediat analizată și dezvoltată.
În primul rând, această abilitate de care este posibil să fii obsedat probabil că nu este foarte importantă. Este posibil să fie adevărat că unele lucruri sunt un „must” în zilele acestea, dar tu trebuie să te concentrezi pe ceea ce ai de făcut de aici înainte. Niciun curs nu-ți poate garanta că vei deveni un mare vorbitor peste noapte. Unora le ia câteva luni, altora ani de zile, dar ceea ce este important este că cei care ajung să depășeacă această teamă se expun din ce în ce mai des la situațiile acestea de a vorbi în public și se antrenează constant.
Cursurile sunt bune. Te pot ajuta să te dezvolți. Dar nu trebuie făcute înainte de o prezentare. Le poți face în timpul tău liber, când nu ai de ținut prezentări pentru a te putea concentra la ceea ce vei avea de făcut. Ceea ce contează pentru ascultători este faptul că știi să te conectezi cu ei prin cine ești, nu prin abilitatea ta de a utiliza un dispozitiv, de a arăta câteva imagini și așa mai departe.
⑨ Prea multă tehnologie strică
Tehnologia ajută. Uneori poți surpride audiența cu anumite trucuri digitale. Dar există și erori. Și dacă nu ești stăpân pe situație, dacă nu poți să improvizezi sau să distragi publicul de la problema digitală, ar trebui să te concentrezi pe alte lucruri. Nu un powerpoint te face să fii demn de admirație și aplauze, ci tu însuți.
Vei avea timp destul să jonglezi cu dispozitivele digitale. Dar până atunci, trebuie să fii pregătit să poți vorbi singur, oricât timp este nevoie, fără niciun ajutor. În acest mod te vei dezvolta și vei putea rezolva orice fel de situație. Tehnologia este o capcană de cele mai multe ori. Nu te va salva niciodată dintr-o situație extremă.
⑩ Imitarea altor vorbitori
Este posibil ca din cauza lipsei încrederii în noi, să dăm vina pe sistemul școlar care nu ne învață cum să fim vorbitori siguri pe noi.
Odată ajunși în lumea muncii, desigur, ne informăm, avem convingerile noastre despre ceea ce este bine și rău, negociem și influențăm sau ne lăsăm influențați de alții. Deci, în mod natural, căutăm oameni care fac treaba asta bine și uneori cădem în capcana de a-i imita. Da, ne plece. Avem impresia ca așa trebuie să fim și noi. Greșit! Noi trebuie să fim noi, ei sunt ei. Putem să ne inspirăm, putem analiza, putem prelua anumite tehnici. Dar tot ce împrumutăm trebuie să aibă amprenta noastră, să trecem acele lucruri prin filtrul nostru. Oscar Wilde a oferit un sfat foarte important: „be yourself, everyone else is already taken.” (fii tu însuți, ceilalți sunt deja luați)
Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și păianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.
ÎNSCRIE-TE la cursul de public speaking să înveți cum să îți controlezi această teamă și cum să te simți confortabil atunci când ești pus în situația de a vorbi în public.
Următorul curs începe pe 12-13 octombrie 2019.
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Adaugă comentariu