10 exerciții de dicție pentru copii

10 exerciții de dicție pentru copii

Comunicarea corectă este importantă pentru copii din mai multe motive, iar mai jos aveți o listă cu 10 exerciții de dicție pentru copii:

 1. Comunicare eficientă: O buna dictie ii ajuta pe copii sa se exprime clar și coerent, astfel, comunicarea cu ceilalți va fi mai bună și mai ușoară. O pronuntie clara le permite sa fie intelesi mai usor de catre cei din jur si sa comunice ideile lor mai eficient. Prin exerciții de dicție pentru copii reușim să aducem claritate și precizie în rostire. Copiii pot urma un curs de dicție personalizat sau pot participa la programul Școala TV pentru Copii Dicție.ro.
 2. Îmbunătățirea abilităților de învățare: O dicție bună poate contribui la îmbunătățirea abilităților de învățare ale copiilor, permițându-le să înțeleagă mai bine instrucțiunile, să asculte mai atent și să rețină informațiile într-un mod mai eficient.
 3. Succes academic: O pronuntie clară poate influența succesul academic al copiilor, deoarece vor putea să se exprime mai bine în fata profesorilor și să își argumenteze ideile în mod coerent.
 4. Îmbunătățirea încrederii în sine: Atunci când copiii vorbesc clar și corect, se simt mai încrezători în abilitățile lor de comunicare. Această încredere în sine poate avea un impact pozitiv asupra relațiilor lor cu ceilalți și asupra succesului lor în diverse activități sociale și academice.
 5. Prevenirea problemelor de vorbire: O dictie bună poate ajuta la prevenirea sau corectarea problemelor de vorbire, cum ar fi balbaiala sau întârzierile de limbaj, care ar putea afecta în mod negativ dezvoltarea copilului în alte domenii ale vieții.
 6. Pregătirea pentru succesul viitor: O abilitate bună de comunicare este esențială pentru succesul în viață. Copiii cu o dictie bună au mai multe șanse să obțină succes în școală, în carieră și în relațiile interpersonale pe măsură ce cresc și se dezvoltă.

Iată cele 10 exerciții de dicție pentru copii propuse de către profesoara de dicție, Carmen Ivanov.

Acestea se vor rosti cu voce tare, de mai multe ori la rând, până când toate sunetele se vor auzi clar și cuvintele vor fi rostite complet.

 1. Capra sare gardul. Gardul crapă-n patru. Crăpa-i-ar capul caprei cum a crăpat gardu-n patru.
 2. Pițigoiul pițigăiat a pițigăit alt pițigoi pițigăiat până când pițigoiul pițigăiat pițigăia ca toți pițigoii pițigăiați.
 3. Armura de aramă rară a armurierului armează armele arămii de alamă arcuite în arcele aristocratice argintate cu argint din Argentina.
 4. Piatra pietruită a lui Petre pietricește pietrele împietrite de pietrosul Petru Piatră.
 5. Cloporonț clonț, clopoțește cloporonț ronț. Ronț-ronț cloporonț, te țintește cu un glonț.
 6. Treiul mic de pică mică pică de pe masa mică.
 7.  Zecele de pică mare are masa la picioare.
 8. Pachetele împachetate sunt despachetate de împachetatorul care despachetează toate pachetele uitate.
 9. Crapă capul caprei. Capra calcă-n cinci. Piatra crapă-n patru. Capra sare-n clinci.
 10. Unchiașul uliului uriaș zboară sus peste imaș.
 11. Ciuboțica ciuboțește trei ciubote și-un ciubot. Ciuboțeaua se ciobește de la bot.

Aceste exerciții de dicție pentru copii și multe altele se găsesc în Manualul de Dicție pentru copii: Străfurnica și prietenii săi, de Carmen Ivanov.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *