10 diferențe între oamenii ocupați și cei productivi

10 diferențe între oamenii ocupați și cei productivi

Chiar dacă se poate spune că oamenii ocupați pot fi și productivi, regula nu este valabilă și invers. Adică un om productiv nu este întotdeauna ocupat. Într-o lume în care prioritățile se rezumă la bani, există două categorii de oameni: cei ocupați și cei productivi. Diferențe? Iată-le.

#1 Oamenii ocupați vor să pară că au o misiune, pe când cei productivi au misiunea vieții lor.

Oamenii ocupați își ascund detaliile legate de planurile lor și acționează încrezător și în pași mici, în vreme ce oamenii productivi permit altora să afle detalii despre planul lor, asta pentru că destinația lor este clară.

#2 Oamenii ocupați au multe priorități. Oamenii productivi au mai puține

În viață este normal să ai priorități, lucruri mai importante sau mai puțin importante. Dacă ai trei priorități, înseamnă că ai priorități. Dacă ai 25 de priorități, atunci ai o problemă.

Se spune că 80% din rezultatele dorite de tine vin datorită celor 20 de procente din activitățile tale. Spre exemplu, Henry Ford a devenit bogat nu pentru că a construit mașini mai bune, ci pentru că a gândit un nou sistem prin care mașinile pot deveni mai bune. Transpus în cazul nostru, oamenii ocupați încearcă să facă mașini mai bune, iar oamenii productivi dezvoltă sisteme pentru ca mașinile construite să fie cele mai bune.

comanda strafurnica si prietenii sai manual de dictie

#3 Oamenii ocupați spun “da” foarte repede. Oamenii productivi spun “da” mai greu

Definiția lui Warren Buffet în ceea ce privește integritatea este: “Spune nu celor mai multe dintre lucruri“.

Dacă nu spui “nu“ multor lucruri, atunci îți vei împărți viața în milioane de bucățele mici, asta printre alte priorități ale oamenilor. Integritatea înseamnă că valorile tale sunt clare și că timpul tău va servi acelor valori.

#4 Oamenii ocupați se concentrează pe acțiune. Oamenii productivi se concentrează înaintea acțiunii

Pentru a te concentra asupra a 20% dintre activități, trebuie să înțelegi ce înseamnă fiecare activitate pentru tine. Cea mai puternică resursă pe care o poți avea pentru a fi ghidat către o viață bună este propria experiență. Din păcate, cei mai mulți oameni consideră că cititul statusurilor de pe Facebook poate documenta această experiență vitală pentru ei.

Ține un jurnal de activități, nu cel de pe Facebook, și notează tot ce a funcționat, tot ce n-a funcționat și tot ce te-a inspirat în ziua ce tocmai a trecut.

#5 Oamenii ocupați țin toate ușile deschise. Oamenii productivi închid ușile

Dacă vorbim despre tineri, este foarte bine să ai mai multe opțiuni. Este în regulă să îți dorești să călătorești, să înveți limbi străine, să te urci pe munte, să mergi la școală, să vrei să trăiești într-o altă țară. Totuși, vine un moment în viață când trebuie să renunți la câteva opțiuni și să te concentrezi pe ceea ce îți dorești cu adevărat. Dacă scopul meu este ca la sfârșitul anului să vorbesc franceza, atunci voi vorbi franceza peste 12 luni.

Însă, dacă țelurile mele sunt: să vorbesc franceza, să câștig cu 30% mai mult, să vizitez zece țări, să merg la sală, să-mi găsesc o prietenă și să merg la toate concertele… cel mai probabil nu voi vorbi franceză la sfârșitul anului.

#6 Oamenii ocupați vorbesc despre cât de ocupați sunt. Oamenii productivi lasă rezultatele să vorbească de la sine

Este simplu. Să luăm exemplul scriitorilor: ei nu vorbesc despre următoarea lor carte, ci o produc.

A te simți productiv este diferit de a fi productiv cu adevărat. Este foarte important. Mă pot simți productiv când mă joc Minecraft și mă simt neproductiv în timp ce scriu un articol pe blog care va ajuta alți oameni să ia pe viitor deciziile potrivite.

#7 Oamenii ocupați spun mereu că nu au timp. Oamenii productivi își fac timp pentru lucrurile importante

Cu cât ne petrecem mai mult timp inventând scuze, cu atât avem mai puțin timp pentru creație. Dacă vei căuta întruna scuze, vei deveni foarte bun la a căuta scuze mereu. Oamenii productivi nu se folosesc de timp pentru a se scuza. Dacă acțiunea face parte din misiunea ta principală, atunci fă-o, dacă nu, mai bine n-o mai face doar de dragul de a o face.

Există și un proverb care mă contrazice: e mai bine să faci ceva decât nimic.

Nimic mai greșit! Este mai bine să nu faci nimic, decât să întreprinzi o acțiune care nu se conectează cu valorile tale cele mai ridicate și cu ceea ce îți dorești tu.

#8 Oamenii ocupați sunt multitasking. Oamenii productivi se concentrează

Știi tehnica Pomodoro? Este brutală dar eficientă. Caută o activitate pe care să o faci. Spre exemplu, să scrii un articol. Setează un cronometru și pune-l să sune peste fix 20 de minute. Muncește până ce timpul expiră. Orice distragere (facebook, mail, pahar cu apă) și cronometrul se resetează și o ia de la zero. Câte astfel de Pomodoro poți face pe zi?

#9 Oamenii ocupați răspund repede la emailuri. Oamenii productivi nu se grăbesc

Emailurile sunt liste lungi de priorități. Nu ale tale, ale altor oameni. Dacă răspunzi la fiecare email, îți împarți prioritățile în o mie de bucățele mici care servesc, culmea, priorităților altor oameni.

Ai trei opțiuni pentru fiecare email primit: șterge, răspunde sau amână. Răspunde cu promptitudine dacă mailul ți se adresează și dacă are legătură cu scopul tău principal.

#10 Oamenii ocupați vor ca și alți oameni să fie ocupați. Oamenii productivi vor ca oamenii să fie eficienți

Sigur ați întâlnit cazuri în care managerii ocupați se frustrează atunci când văd alți oameni că par relaxați și că au timp. Managerii productivi adoră să vadă că angajații lor sunt destinși și se bucură de munca pe care o fac, totul pentru a crea acel mediu în care poți să excelezi.

În general oamenii ocupați sunt frustrați. Ei vor să fie lăudați pentru efortul lor, nu pentru rezultate.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *