Ziua Internațională a Radioului

Ziua Internațională a Radioului
Radioul – o stare de spirit, nu un job oarecare…
Totul a început cu o propunere, în septembrie 2011, la UNESCO din partea Delegației Permanente a statului iberic. O lună mai târziu, în cadrul Conferinței generale a UNESCO, a fost aprobată instituirea Zilei Mondiale a Radioului.
Radioul Naţional a fost inaugurat, potrivit www.srr.ro, la 1 noiembrie 1928 cu apelul „Alo, Alo aici Radio Bucureşti, România”, cuvinte rostite de Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei româneşti.
Am stat de vorbă cu câțiva oameni de radio din România care ne-au spus că, pentru ei, radioul înseamnă:

Radioul pentru mine este singurul mai bun mod prin care doi sau două milioane de suflete pot vibra pe aceeași frecventa în același timp. (Andrei Ciobanu – realizator matinal Kiss FM)

Radioul? Radioul este un univers întreg de sentimente, trăiri și frustrări. Respiri Radio, visezi Radio, iubești Radio. Este locul în care toată ființa ta se transformă într-o undă nesfârșită de sunet. (Alex Tuhuț – producător audio și voice-over Rock, Magic și Kiss fm)

 

Când faci radio îți duci la îndeplinire un vis. Nu mergi la un serviciu oarecare. Însă ca să faci radio de calitate trebuie să muncești atât cu tine și cu vocea ta, cât și cu informația care trebuie să fie cât mai corectă și, evident, cât mai bine structurată, netrunchiată că să ajungă cu ușurință în urechile ascultătorilor. Pentru mine radioul este un stil de viață, practic îți programezi restul lucrurilor în jurul radioului, nu invers. (Carmen Ivanov – realizator de programe Tananana)

 

Astăzi nu e ziua noastră, a celor care facem radio, ci e ziua celor care ascultă radioul! De aceea vreau să vă mulțumesc vouă, ascultătorilor, pentru că îmi permiteți să trăiesc acest sentiment de bucurie pură, pe care îl simt de fiecare dată când apăs butonul ON(AIR)! (Alex Grecu – realizator programe Europa FM)

Gașcă, cu sens de apartenență, în care (te) descoperi. E primul și cel mai nepretențios prieten. E alături de tine înaintea internetului sau a televiziunii. Îl asculți încă din leagăn. E companionul de drum, e cel care îți alină durerea și cel care te ajută fără obligații! (Vlad Conovaru – director de programe Tananana)

Radioul înseamnă adrenalină, emoție, imaginație, informație. M-au fascinat vocile întotdeauna, ador să ascult sunete, voci, să închid ochii și să îmi imaginez cum arată oamenii pe care îi ascult în căști, în mașină, în bucătărie. Întotdeauna am preferat radioul pentru că îmi dă libertatea să îmi imaginez și să mă joc cu sunete. Cred că puterea radioului este una importantă în continuare și în ziua de azi, care ține totuși pasul cu evoluția rețelelor de socializare. (Alexa Stănescu – Podcast Creator la „Cu capul în nori”)

 

Radioul, în opinia mea, este dorința omului de a se face ascultat. Orice societate modernă va crea, la un moment dat, un post de radio. Este o bombă cu oxigen de informare în masă. Radioul e oxigenul de care am nevoie. (Petru Stratulat – realizator de programe Tananana)

 

foto: Radio România Cultural

Oameni care au contribuit la apariția Radioului:
În anul 1887: fizicianul german Heinrich Hertz (1857 – 1894) a descoperit undele magnetice sau hertziene.
În anul 1890: fizicianul francez Édouard Branly (1844 – 1940) prezenta la Academia de Științe un radioconductor ce funcționa pe o rază de 20 de metri traversând pereții, care a fost la originea telegrafiei fără fir.
În anul 1891: inventatorul german Nikola Tesla a construit o serie de aparate care produceau între 15.000 şi 18.000 de cicluri electromagnetice pe secundă.
În anul 1894: fizicianul britanic Oliver Lodge (1851 – 1940) a folosit în experimentele sale un tub cu pilitură ca detector de undă.
În anul 1895: fizicianul rus Alexandr Popov a întrebuinţat detectorul cu înregistrator de furtuni îndepărtate şi a inventat antena.
În anul 1895: inginerul şi fizicianul italian Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir şi a antenei de emisie legate la pământ o transmisie radiotelegrafică cu un aparat propriu, brevetat în 2 iunie 1896, printr-un un sistem care putea să transmită şi să primească semnale radio de la o distanţă de 3 km. În 1899, el a deschis prima fabrică unde se construiau aparate de telegraf fără fir în Chelmsford (Essex) şi a stabilit o legătură radio între Marea Britanie şi Franţa.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *