Vrei să te apuci de voice-over? Uite de ce ai nevoie

Vrei să te apuci de voice-over? Uite de ce ai nevoie

Poate că, din cauza/datorită faptului că petrecem atât de mult timp în casă, acum este cel mai potrivit moment să-ți exersezi abilitățile de voice-over. Nu este atât de greu. Poți chiar să-ți faci propriul studio de înregistrări acasă, unde poți exersa până devii cel mai bun.

Iată ce trebuie să faci pentru adeveni voice-over la tine acasă:

A fi liber profesionist este privit adesea ca un ideal. Un free-lancer are o flexibilitate și o libertate mai mare decât ceilalți. Ca orice alt efort antreprenorial, este nevoie de talent, timp, dedicație, curaj, ingeniozitate și pasiune.

Studiile arată că un voice-over liber profesionist își pierde o treime din timpul său pentru căutarea unui loc de muncă, asta implicând: e-mailuri, înregistrări, înscrieri la audiții, demo reel-uri, participarea la evenimente etc.

 

↘ Un laptop, iPad sau o tabletă

Deoarece multe audiții (și chiar unele produse finite) sunt înregistrate, editate și depuse online, un laptop sau o tabletă bine echipată este un instrument foarte important în arsenalul tău de voice-over.

 

↘ Internet

O conexiune Web solidă te va ține la curent cu diferite audiții, informații, upgrade-uri, centre de casting, cursuri de voice-over, de dicție, aplicații și multe altele și îți va permite să înregistrezi și să trimiți materiale audio pentru diverse locuri de muncă.

↘ Editare de software

Există tone de aplicații inteligente concepute pentru editarea audio, multe dintre acestea fiind foarte accesibile. Audacity este un program simplu (gratuit) care funcționează pentru Mac, PC și tablete și are toate instrumentele necesare de editare necesare pentru înregistrările tale. Dacă ești gata să investești într-un software complex, profesioniștii pariază pe Pro Tools S6 și Adobe Audition CC, toate cuprinzătoare și complexe. iPadurile și tabletele au, de asemenea, posibilitatea de editare, iar aplicațiile utile includ iaudition, TwistedWave și WavePad Audio Editor.

 

↘ Un microfon bun

Încercarea de a alege un microfon poate părea descurajantă dacă ești începător în acest domeniu, dar nu lăsa numeroasele opțiuni să te sperie. Microfoanele albastre oferă o varietate și sunt plăcute din punct de vedere estetic, la prețuri diferite și accesibilie, incluzând conexiunea ultra-portabilă USB-Blue Snowball (care funcționează cu iPad-urile). Alte microfoane USB populare includ microfonul USB cu condensator cardioid și microfonul cardioid condensator MXL USB 006.

 

↘ Un spațiu de înregistrare

Ai nevoie de un spațiu liniștit, departe de aparatele zgomotoase, ferestrele și vecinii gălăgioși. Acest lucru nu este negociabil când vine vorba de înregistrarea vocală. Camerele mici, fără ferestre funcționează cel mai bine, la fel ca și camerele cu mochetă amplă și tapițerii moi pentru a absorbi zgomotul ambiental. Dacă ai spațiu la dispoziție, ia în considerare echiparea unui dulap sau a unei camere de depozitare cu niște panouri suplimentare de absorbție a sunetului și vei auzi o diferență majoră în înregistrările tale vocale.

 

↘ Cunoștințe în domeniu

Voice-overul poate fi o afacere mică, dar este prietenoasă și poate fi extrem de util să ai colegi/prieteni „înăuntru”. Voice-overii care lucrează deja și au destulă experiență îți pot oferi sfaturi despre toate aceste lucruri, de la înregistrări până la agenți și este important să ai un prieten sincer, cu o părere obiectivă pentru audițiile tale înainte de a fi trimise. Dacă nu cunoști pe nimeni în domeniu, încearcă să participi la evenimente de networking sau ateliere, cursuri. Vei găsi tovarăși în cel mai scurt timp.

 

↘ Antrenament constant

Mai ales la început, trebuie să muncești încontinuu. Să știi să te evaluezi corect și să-ți îmbunătățești toate abilitățile pentru a fi eficient în orice situație vei fi pus. Vocea, respirația, dicția, imaginația, creativitatea sunt conectate între ele și nu se poate una fără cealaltă. Poți, de asemenea, să apelezi la un antrenor specializat. Acesta te va îndruma, se va axa ape punctele tale forte și le va îmbunătăți și pe cele mai slabe sau mai puțin fructificate.

↘ Pronunție și vorbire corectă

Pe lângă o respirație corespunzătoare, dicția este la fel de vitală. Mai ales atunci când avem de vorbit și trebuie să comunicăm eficient. Și de mult ori mesajul trimis poate că nu este întocmai cu ceea ce am vrut noi să spunem. Claritatea și eficiența țin foarte mult de dicție. Iar asta necesită antrenament. Dicția te va ajuta atât pe partea de vorbire, cât și la încrederea în sine. Și un mesaj transmis cu o dicție perfectă va fi de impact.

 

COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

Te poți înscrie acum la un curs de dicție personalizat – ONLINE

↘ Un demo

Pentru a păși pe această scenă a VO este esențial să ai un demo, mai ales dacă vrei o carieră de succes în domeniu. Poate fi costisitor, fără să mai vorbim de timp, muncă, perseverență, dar procesul este extrem de educațional și este vital pentru a intra în acest domeniu al VO. Plus că, un demo, este cartea ta de vizită.

 

↘ Corzi vocale sănătoase

Vocea și corpul sunt instrumentele principale. Trebuie să ai grijă de ele tot timpul. Încălzește-te mereu, atât vocal, cât și fizic, menține-te hidratat, evită băuturile si fumatul și evită alimentele pe bază de lactate și cafeaua înainte de o sesiune de înregistrare.

 

↘ Încălzire

Relaxează-te pur și simplu, astfel încât să te poți concentra pe ce ai de făcut.

  •  întinde toți mușchii faciali;
  • cască și deschide gura la maximum de câteva ori și apoi relaxează-te din nou;
  •  scoate limba de câteva ori apoi fă cerculețe în interiorul obrazului;
  •  presează buzele între ele;
  •  repetă secvența „mmmm” cu gura ușor între deschisă până simți că vibrează buza superioară;
  •  exerciții de dicție.

Acestea sunt doar câteva exerciții. Poți face de asemenea și câteva exerciții de canto și de încălzire a aparatului fonator.

↘ Imaginație

Poate că este instrumentul cel mai interesant și uneori dificil, indiferent dacă este vorba de un desen animat, de un roman sau de o emisiune comercială radio – vocea necesită atât intenția, creativitatea și pasiunea ca orice altă formă de acțiune. Așa că odihnește-te, pregătește-ți instrumentele și fă cel mai bine ce ai de făcut.

 

Un studiu arată că reținem:

  • 10% din ceea ce citim.
  • 20% din ceea ce auzim.
  • 30% din ceea ce vedem.
  • 50% din ceea ce vedem și auzim.

 

Adăugarea de sunet unor imagini sau unor video-uri va transforma complet o prezentare. Producerea unei voci de înaltă calitate la un preț mic este ușor de realizat. Un sunet de înaltă calitate este esențial deoarece calitatea sunetului va avea un efect asupra percepției și atenției ascultătorilor.

 

Așadar, dacă tot ai timp liber, apucă-te să-ți antrenezi vocea și să creezi niște demo-uri demne de un adevărat voice-over.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *